Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Noticias

Eurodiputats alemanys i italians reclamen prohibir l’exhibició de símbols franquistes

Racò Catalá, 14 de setembre de 2009 | 15 septiembre 2009

 La polèmica per la connivència espanyola amb el feixisme arriba a l’EuroparlamentLa micromanifestació falangista que ahir va tenir lloc a Arenys de Munt, i sobretot el permís que tenia de la justícia espanyola, va ser tema de debat al Parlament Europeu. Divendres, els eurodiputats alemanys i italians van criticar que la justícia espanyola autoritzés la protesta de la Falange i van reclamar que la prohibició de simbologia nazi i feixista s’apliqui també a l’Estat espanyol. El vicepresident dels populars, Manfred Weber, va justificar la seva postura al·legant que aquesta simbologia «reivindica un sistema totalitari brutal i inhumà que ha mort milers d’europeus». Així doncs, tot i que l’Eurocambra no té competències per obligar el govern espanyol a prohibir aquesta simbologia sí que la pot pressionar a través de debats i resolucions parlamentàries. Per això, el vicepresident dels liberals europeus, Niccolò Rinaldi, va proposar de fer «un debat en sessió plenària amb la Comissió Europea i preguntar-li si considera que el comportament de l’estat espanyol, que autoritza aquest tipus de manifestacions, s’adequa o no als estàndards europeus» i també opta per pressionar els espanyols «aprovant conjuntament una resolució que, tot i no tenir valor normatiu, expressa la veu dels ciutadans del poble europeu i, per tant, té un valor simbòlic substancial».

En aquest mateix sentit, el líder dels eurodiputats socialistes alemanys, Bernhard Rapkay, va considerar que «cal castigar qualsevol europeu que faci servir els símbols relacionats amb el feixisme, malauradament a Alemanya el vam patir especialment, però també va afectar a altres països, així que el combat del totalitarisme ha de ser una herència comuna». Tant Rapkay com Weber, Cramer o l’eurodiputat verd Cramer es fan creus que aquesta situació sigui real. «Fraga Ibarne, ministre franquista, ha seguit en actiu tres dècades més després de la mort de Franco, no em puc creure que a Europa passin aquestes coses», lamenta Cramer.

De fet, Rinaldi adverteix a Espanya que «l’esperit europeu majoritari és que hi ha una línia que no es pot ultrapassar, quan es comença a ofendre els sentiments col·lectius, i encara més quan la identitat europea s’ha construït sobre la base del combat contra el nazisme i el feixisme».

http://www.racocatala.cat/noticia/20478/eurodiputats-alemanys-italians-reclamen-prohibir-lexhibicio-simbols-franquistes