Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“Un noi al front. Una joventut perduda 1936-1945”

La Librería de El Sueño Igualitario, | 29 mayo 2010

De Miquel Morera i Darbra

Se puede adquirir al precio de 20 euros a través de La Librería de El Sueño Igualitario

389 páginas

 

Llibre de memòries de guerra escrit per en Miquel Morera i Darbra que es va incorporar a la columna Macià Companys (posteriorment 30a divisió de l’Exèrcit Popular), juntament amb el seu pare, quan tenia 16 anys d’edat. Va lluitar en el Front d’Aragó i posteriorment en els Fronts del Sud. En acabar la guerra, va ser reclòs en el camp de concentració de la Vall d’Hebron. Aquestes memòries expliquen els més diversos aspectes de la vida quotidiana al front vistos per un noi jove que es va abocar a la defensa de la democràcia i de Catalunya, i són un testimoni colpidor del període comprès entre el 1936 i el 1945 de la nostra història. El volum inclou il•lustracions i documentació vària, com els mapes d’operacions diverses, la transcripció de la documentació de l’ “Archivo General Militar de Guadalajara” i la “Llista de la lleva del 41 dels sectors de Sarrià Sant Gervasi i Les Corts”.

Miquel Morera i Darbra, fill de l’artesà metalúrgic LLuís Morera i Argullol – responsable del disseny, la creació i col.locació de creacions metàliques per l’Exposició universal del 1929 – és actualment Delegat de Premsa i Propaganda de l´Agrupació de Supervivents de la Lleva Biberó-41. En començar la guerra, va acompanyar el seu pare al font, cridat a ocupar-se de l’armeria a Terol. Després de tres anys de recórrer diferents fronts, en rendir-se l’exèrcit republicà va retornar a Barcelona, ciutat en la que fou arrestat com a presoner de guerra. Va ser reclòs a la Model i a diversos camps de concentració, retrobant finalment la llibertat el gener del 1940. L’any 1942 va reprendre l’ofici del seu pare, transformant l’ofici artesà en producció indústrial. La memòria de la guerra l’acompanyarà tota la vida, impulsant-lo a prendre part activa en l’associació de supervivents de la lleva del Biberó-41. Molts anys després del final del conflicte, l’autor es decideix a tornar a la cerca del passat i a recollir els seus records de la guerra en el llibre “Un noi al front. Una joventut trencada 1936-1945”.

 

La Librería de Cazarabet

libreria@cazarabet.com

C/ Plana Sancho, 17

44564 – Mas de las Matas (Teruel). Tlfs.978 849970-686 110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria/