MarÃa Eugenia Yagüe, filla del general: «El monument de Tortosa és la nostra història, ho heu d’assumir»
El Món parla amb la presidenta de la Fundación Yagüe, que celebra el resultat de la consulta
«La memòria històrica és una barbaritat», afirma
per Bernat Vilaró
2 de Juny 2016 a les 10.00 h
MarÃa Eugenia Yagüe, filla del general Juan Yagüe, ha celebrat que el monument de Tortosa es quedi al riu Ebre, d’acord amb el resultat de la consulta de la setmana passada. En una conversa amb El Món, la filla del general falangista que va entrar per Barcelona el 26 de gener de 1939, ha afirmat que el monòlit que va inaugurar Francisco Franco (1966) «forma part de la nostra història». «Cal que assumiu al mà xim això, agradi més o agradi menys, però s’ha d’acceptar, és la nostra història», ha reiterat.
A Yagüe, de 81 anys, li sembla «molt bé» el resultat de la consulta, i sobretot el fet que s’hagi celebrat el referèndum: «Tot el que sigui opinar em sembla perfecte, el vot dóna poder, i la sobirania la té el poble», ha afegit en declaracions a aquest diari. A més, sosté que un monument o un rètol en un carrer amb referències a la dictadura «simplement reflecteix el reconeixement a algú que va fer alguna cosa bona pel poble».
Segons la filla del general falangista (més conegut com el carnisser de Badajoz per la seva relació amb l’execució de 4.000 republicans), reconèixer alguna cosa a Franco «no és fer polÃtica», ja que tan sols és «reconèixer» part de la història d’Espanya. «Per què hi ha polèmica? Perquè el franquisme va ser una època que no agrada? A Burgos li va anar molt bé!», ha deixat anar.
D’altra banda, també ha opinat que a ella li «és igual» si hi ha un carrer a Madrid dedicat a Santiago Carrillo, lÃder del Partit Comunista. «La història s’ha d’ensenyar bé», ha conclòs Yagüe, que també va ser militant de la secció femenina de La Falange.
«La memòria històrica és una barbaritat»
En la conversa amb El Món, Yagüe també ha criticat la llei espanyola de Memòria Històrica. De fet, n’ha demanat la suspensió: «Jo l’eliminaria, la història és la que és, i la història no té memòria». Per culpa d’aquesta llei -segons ha apuntat- s’han obert ferides i s’ha generat odi i ignorà ncia: «La gent no sap què va passar i què no va passar. I amb Franco hi va haver coses dolentes, però també bones», ha sentenciat.
En aquest sentit, ha assegurat que la memòria històrica és «una barbaritat», i que és un «error» obrir ferides que ja estaven oblidades. «S’ha de superar, la dictadura ha acabat, ens hem d’unir tots per aixecar Espanya», ha manifestat Yagüe, que s’ha mostrat contrà ria a retirar monuments, plaques i qualsevol simbologia franquista: «Forma part de la nostra història, i la història cal deixar-la a les mans dels historiadors».
A més, la filla del general falangista -amic personal de José Antonio Primo de Rivera- ha defensat que Espanya ja té prou problemes com per remoure ara la història: «Caldria parlar de la corrupció i de l’atur, i no de la memòria històrica». I és que no entén per què hi ha polèmica, 40 anys després que s’instaurés la democrà cia a l’Estat: «No sé si hi ha monuments de Hitler a Alemanya, però sé que se n’han fet moltes pel·lÃcules», ha defensat.
Finalment, Yagüe ha explicat que el seu pare, que va sublevar-se al costat de Franco, va tenir bona conducta quan va entrar per la Diagonal a Barcelona. Segons ha apuntat a El Món, un historiador va assegurar-lo que el general Yagüe va mantenir el nom de Plaça Catalunya i no canviar-lo pel de Plaça Espanya. «Fins i tot el 19 d’abril de 1938, en un discurs a Burgos, va demanar perdó a tots dos bà ndols».La fundació
MarÃa Eugenia Yagüe és presidenta de la fundació MarÃa Eugenia Yagüe MartÃnez del Campo, entitat que té com a objectiu principal «retre homenatge a una dona que ha compartit 26 anys de la seva vida amb un home que ha escrit pà gines glorioses de la Història d’Espanya, i que després de la seva mort, continua sent un exemple viu per a propis i estranys».
D’altra banda, la fundació també compta amb la simpatia dels ministres de l’Interior, Jorge Fernández DÃaz, i d’Economia, Luis de Guindos. Tal i com va explicar El Món, els dos membres del govern espanyol en funcions van traslladar a MarÃa Eugenia Yagüe la seva simpatia pel carnisser de Badajoz.
L’ultradreta tira coets
A part de MarÃa Eugenia Yagüe hi ha hagut més suports de l’ultradreta que han celebrat que el monument de Tortosa no es retiri. D’una banda, l’exregidor tortosà de Plataforma per Catalunya (PxC) Jordi P. Casanova va recordar que el seu grup municipal ja va presentar en l’anterior mandat una moció per reparar, mantenir i il·luminar el monument, però que només va obtenir el suport d’un regidor de la ciutat.
D’altra banda, la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF) també va celebrar el resultat de la consulta de Tortosa, i va publicar una imatge de grans dimensions del monument franquista a la seva pà gina web. El text destacava: «Aquest és un paÃs complex i molt divers. Ens hem d’acostumar a acceptar-nos i respectar-nos».
http://www.mon.cat/cat/notices/2016/06/la_filla_del_general_yague_diu_que_164659.php