http://www.foroporlamemoria.info - foroporlamemoria@nodo50.org
CIF E-85243020 - Registro de Asociaciones del Ministerio del Interior en el Grupo.1 secc.2 nº 50800
 
INICIO
Agenda
Noticias
Artículos y Documentos
Vídeos Memoria Histórica
Federación Foros por la Memoria
Documentos de trabajo de la Federación
Excavaciones del Foro por la Memoria





Artículos y Documentos versión imprimir Enviar esta noticia a un amig@ Convertir a PDF
"Ramon Perera. L'home dels refugis"
De Montse Armengou y Ricard Belis. Novedad editorial de próxima presentación
(La Librería de El Sueño Igualitario, 26-09-2008)

ampliar

Se puede encargar al precio de 19,90 euros a través de La Librería de El Sueño Igualitario libreria@cazarabet.com

Tlfs.978 849970-686 110069

368 páginas

Armengou i Belis recuperen la figura de l'enginyer català expert en refugis antiaeris i reconstrueixen la història d'una lliçó desatesa: per què Anglaterra va rebutjar els refugis que van salvar milers de vides a Catalunya

 

Durant la Guerra Civil espanyola es va posar en pràctica una tàctica militar que ha perdurat fins als nostres dies i que va costar la vida a milions de persones: els bombardejos sobre la població civil a la rereguarda.

 

Des del primer bombardeig, el febrer de 1937, la població civil catalana es va mobilitzar per construir refugis. Poc després, les autoritats creaven departaments per supervisar i organitzar aquests esforços. El febrer de 1938 la Generalitat nomena Ramon Perera, un brillant enginyer de trenta-un anys, cap de la secció de construcció de refugis antiaeris de la Junta de Defensa Passiva de Catalunya. Perera va estar al capdavant d'aquesta secció l'últim any de la guerra, durant la pitjor escalada de bombardejos sobre Catalunya. Va dirigir la construcció de refugis subterranis, va visitar els llocs bombardejats i va estudiar tot el que veia amb l'objectiu de millorar-ne les tècniques de construcció. La brillant tasca que dugué a terme va atraure l'atenció de Cyril Helsby, un enginyer anglès que, amb l'ajut dels serveis secrets britànics, va aconseguir emportar-se Perera cap a Anglaterra en acabar la guerra. La figura de l'enginyer era fonamental per convèncer el govern de la necessitat de prendre mesures per protegir la població civil si el temut enfrontament amb Alemanya es feia realitat. L'experiència de Perera era crucial: els refugis antiaeris a Catalunya havien salvat milers de vides. No obstant això, per interessos polítics, econòmics i ideològics, el govern britànic conservador no va voler escoltar els consells de Perera –un republicà– i els seus aliats anglesos.

 

Tots tenim la imatge resistent i heroica dels londinencs davant els atacs de l'aviació nazi durant la Segona Guerra Mundial. En canvi, el que revela aquest llibre és una visió més fosca, per exemple, durant les primeres setmanes es va denegar l'accés al metro a la població; només les classes adinerades tenien refugis adequats, mentre que als barris obrers la gent havia de protegir-se de les bombes sota els ponts.

 

Aquest llibre és una ampliació del documental Ramon Perera, l'home que va salvar Barcelona, que Armengou i Belis van gravar per al programa 30 minuts de TV3 i que ha estat premiat al Festival de Nova York i al FIAT/IFTA de Lisboa. Narrat a través dels testimonis de supervivents dels bombardejos a Catalunya i a Anglaterra, amb records dels pilots que llançaven les bombes, les transcripcions de les conferències a porta tancada i les opinions dels experts, el llibre reconstrueix una instantània emocionant del nostre passat recent. I ens deixa una pregunta per respondre: Quantes vides s'haurien salvat si el govern britànic hagués escoltat aquest expert enginyer català?

 

EL AUTORS

Montse Armengou (Barcelona, 1963) és llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1982 ha col·laborat amb diferents diaris i revistes, i el 1985 es va incorporar a Televisió de Catalunya (TV3). El 1995 va entrar a formar part de l'equip de reporters del programa 30 minuts.

 

Ricard Belis (Barcelona, 1964) és llicenciat en Ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i és realitzador de televisió des de 1997.

 

Tots dos han rebut nombrosos premis pels seus documentals, entre els quals destaquen Els nens perduts del franquisme, Les fosses del silenci i El comboi dels 927, que van donar origen als respectius llibres.

 

 

 

La Librería de Cazarabet

libreria@cazarabet.com

C/ Plana Sancho, 17

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs.978 849970-686 110069



http://www.cazarabet.com/lalibreria/