Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“Crònica de la Guerra Civil a Catalunya (vol.2). Govern de la Generalitat”

La Librería de El Sueño Igualitario, | 6 noviembre 2009

Josep Tarradellas

Presentem el segon volum de la Crònica de la Guerra Civil a Catalunya, que comprèn el període convuls que va des del febrer del 1937 fins al febrer del 1938, amb episodis com l’enfrontament polític a la rereguarda i els Fets de Maig, l’arribada de refugiats, l’establiment del Govern de la República a Barcelona i l’extensió dels bombardeigs sobre Catalunya. A més, publiquem per primera vegada tres textos personals de Josep Tarradellas: El primer tracta de la crisi d’abril del 1937 al Govern de la Generalitat, el segon, de l’aportació de Catalunya a la República, i el tercer és el seu diari personal del gener del 1939, que va escriure quan va visitar el front de guerra en plena ensulsiada republicana. Es tracta de documents inèdits, a voltes escruixidors, que portaran llum sobre les decisions i actuacions del Govern de la Generalitat. Tots tres es troben a l’Arxiu Tarradellas del monestir de Poblet.

El lector veurà que incorporem una sèrie d’apèndixs, entre els quals destaquen fotografies i mapes de la Batalla de l’Ebre i l’avenç de l’exèrcit franquista sobre Catalunya, i un índex alfabètic de més de 3.000 noms. En aquest últim hi podrà trobar tant els noms de persones i dirigents polítics, com els d’organitzacions polítiques i sindicals, institucions de tota mena, premsa i publicacions de l’època, poblacions i localitzacions geogràfiques, etc. Setanta anys després de la fi d’aquell conflicte, i amb la publicació d’aquesta Crònica, que es va començar a escriure al juliol del 1936, oferim als catalans l’explicació que en va fer el seu Govern, que, sens dubte, els donarà una percepció més precisa i més complexa de la Guerra Civil.

Llegeix un capítol

 

Josep Tarradellas (Cervelló, 1899-1988)

En crear-se l’Esquerra Republicana de Catalunya (1931) n’esdevingué secretari general. Fou elegit diputat al parlament espanyol (1931-33) i diputat al Parlament català (1932). Fou conseller de governació amb el president Macià. Durant la Guerra Civil va ser conseller Primer, de Serveis Públics, d’Economia i de Cultura. A més, va presidir el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, el Consell d’Economia i el Comitè d’Indústries de Guerra.

Entre la seva obra es pot esmentar el Decret de col·lectivitzacions i control obrer; la formació d’una indústria de guerra que permetés subministrar armament i munició al front; els anomenats decrets de S’Agaró. S’exilià pel febrer del 1939 i residí a França i Suïsssa. El 1944 rebutjà el càrrec de ministre en el govern de la República Espanyola a l’exili. El dia 7 d’agost del 1954 fou elegit president de la Generalitat a l’ambaixada de la República Espanyola a Mèxic. Renuncià a formar govern i fixà la residència a França, a la finca de Clos de Mosny, a Saint-Martin-le-Beau. Tornà a Barcelona el 23 d’octubre de 1977.

Nomenat president de la Generalitat provisional per designi reial, amb l’acord dels partits polítics catalans majoritaris, formà el primer Consell Executiu de la Generalitat. El maig de 1980 investí Jordi Pujol com a com a successor seu en la presidència. Aquell any cedí al monestir de Poblet el seu arxiu, a cura de la Fundació Montserrat Tarradellas i Macià.

En aquest vídeo us expliquem i mostrem els continguts del llibre, que inclou:

La segona part de la Crònica diària del Govern de la Generalitat

   1. Tres textos personals de Josep Tarradellas

   2. Mapes militars feixistes de la batalla de l’Ebre i l’ocupació de Catalunya

   3. Index alfabètic de més de 3.000 noms

 

Tot els documents són inèdits. Pel que fa al ressó que se n’ha fet  la premsa, destaquem :

EL PUNT “ El final de la guerra, segons Tarradellas”

EL PERIÓDICO “Les notes de Tarradellas revelen una nova visió de la guerra civil”

LA VANGUARDIA “Tres textos inéditos de Tarradellas ofrecen nueva visión de la Guerra Civil”

SAPIENS “El dietari perdut de Tarradellas”

També podeu escoltar una llarga entrevista al director de Sàpiens sobre un dels textos del llibre, a Catalunya Ràdio.

 

La Librería de Cazarabet

libreria@cazarabet.com

C/ Plana Sancho, 17

44564 – Mas de las Matas (Teruel). Tlfs.978 849970-686 110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria/