Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Exposición “Els bombardejos a les centrals hidroelèctriques”

Generalitat de Catalunya, | 1 febrero 2010

La Pobla de Segur (Lleida), hasta el 14 de febrero

 

La Pobla de Segur acull l’exposició ‘Els bombardejos a les centrals hidroelèctriques’, una mostra sobre l’assetjament constant que van patir aquestes centrals pirinenques per part de l’exèrcit franquista durant la Guerra Civil. L’exposició és una coproducció de l’ajuntament de la Pobla de Segur i del Memorial Democràtic de la Generalitat (Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació).

Comissariada per Manuel Gimeno, la mostra compta amb una breu introducció als antecedents de la construcció i explotació de les centrals hidroelèctriques al Pirineu català. A banda, aborda la importància estratègica de les centrals hidroelèctriques i les conseqüències dels bombardejos. I en una quarta àrea temàtica també recull el testimoni d’algunes persones que van viure de prop aquests fets.

L’expansió industrial i l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 van contribuir a l’emergència del sector energètic a finals del segle XIX, tot i que encara hi havia limitacions tècniques importants. L’economia del Pirineu ha estat lligada al sector primari de subsistència fins ben entrat el segle XX, quan els avenços tecnològics van permetre que l’energia es pogués transportar a grans distàncies. Els nous inversors es van adonar llavors del potencial energètic de la zona.

Quan va començar la Guerra Civil, les centrals hidroelèctriques ubicades als rius Segre, la Noguera Pallaresa i Flamisell tenien una gran importància estratègica. Per això van ser objectiu de l’exèrcit franquista amb bombardejos constants durant els anys 1937 i 1938, per tal de provocar el tall de subministrament elèctric a les fàbriques de la província de Barcelona que estaven en zona republicana. Així, poblacions rurals del Pirineu i la Conca del Segre que d’una altra manera haurien passat desapercebudes, van ser directament perjudicades per la guerra.

L’ajuntament de la Pobla de Segur, amb el suport del Memorial Democràtic, també impulsa la creació del centre d’interpretació Els Pirineus en guerra, espai que s’ha de convertir en l’eix dels espais de memòria de l’Alt Pirineu. El centre comptarà amb una exposició permanent sobre les centrals hidroelèctriques del Pirineu durant la Guerra Civil, i oferirà informació sobre els diferents espais i centres d’interpretació del Pirineu de Lleida. Està previst que les obres comencin el primer semestre d’enguany.

http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=2d9e1ecc17056210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD