Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

Sobre el Museo Nacional de la Memoria y los Derechos Humanos de Chile

Miquel Caminal | 2 febrero 2010

por Miquel Caminal, Director del Memorial Democràtic

 

 

Con motivo de la inauguración en Santiago de Chile del Museo Nacional de la Memoria y los Derechos Humanos, el director del Memorial Demòcrati, Miquel Caminal, ha escrito el siguiente texto:

Michelle Bachelet va inaugurar el passat 11 de gener el Museo Nacional de la Memoria y los Derechos Humanos, comiat de la seva presidència i empremta del llegat que ha volgut deixar.

Els drets humans i la democràcia són el fonament imprescriptible de tota organització política i social avançada. La memòria del règim terrorista d’Augusto Pinochet, la sublevació violenta contra la legalitat i la legitimitat democràtiques, la brutal repressió i la violació dels drets més bàsics per a la dignitat de la persona, fins a arribar a l’assassinat i la desaparició d’éssers humans, són fets que mai més no s’han de repetir.

El Museu és una espai de memòria i de denúncia d’un passat recent que assenyala a tots els qui van ser còmplices de la dictadura, i també a tots els qui la van tolerar o van callar. Només una ciutadania compromesa amb la llibertat i la justícia, una ciutadania activa per la democràcia, pot barrar el pas a les temptacions dictatorials o totalitàries.

Aquest camí és el que ens mostra aquesta gran iniciativa xilena de crear una institució de veritat, de reparació i de memòria. Des del Memorial Democràtic desitgem els majors èxits per a la nova institució, que serà expressió i símbol dels valors democràtics, de pau i de llibertat.

Miquel Caminal

Director del Memorial Democràtic

 

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.ee056c33a166afb46e940efcb0c0e1a0/?vgnextoid=8249c09dece31210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=8249c09dece31210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default