Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Exposición “Infància Robada. La protecció de menors en el franquisme”

| 9 marzo 2010

Tarragona (URV), hasta el 25 de marzo

 

Universitat Rovira i Virgili. CRAI Campus Catalunya (Av. Catalunya, 35)

Fins el 25 de març

L’exposició, produïda per CIRCARE, Grup de Recerca Històrica, i organitzada per l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgil (URV) amb el suport del Memorial Democràtic , es podrà visitar a la URV del 4 al 25 de març. Recull les experiències d’aquelles persones que van viure, durant la dictadura, sota la tutela d’institucions de protecció de menors.

La mostra arriba a la URV en el marc de la 3a setmana per la igualtat “Dones i producció del coneixement.

L’exposició mostra com, en acabar la guerra, milers de nens i nenes es van trobar sense família perquè s’havien quedat orfes, tenien els pares a la presó o a l’exili. Molts d’ells van ingressar en centres de protecció o beneficència.

La fam, el fred i la por són sensacions que encara perduren en la ment dels nois i noies que van ser internats. Per a molts, el pas per aquests centres va ser molt traumàtic i encara és avui que arrosseguen les conseqüències físiques i psíquiques d’aquest període.

A través d’imatges i documents, però sobretot dels seus protagonistes, l’exposició dóna a conèixer una realitat fins ara poc coneguda.

La mostra “Infància robada” forma part d’un treball de recerca iniciat el 2003 per les historiadores Elena Ràfols, Maria Verdú i Neus Garcia. Arran d’aquesta investigació s’ha realitzat un estudi que porta per nom “Les institucions de protecció de menors i benèfiques: els centres de menors femenins de Barcelona i província (1939-1959), el documental “Darrera la finestra. Vida quotidiana als centres de menors franquistes”, que es projectarà durant l’exposició, i el lloc web “Infància tutelada en el franquisme”.

Horari: dilluns i dissabte, de 9 a 21 h. Diumenge, de 9 a 14 h

http://www.infanciatuteladaenelfranquisme.cat/