Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Inauguración del Centro de Interpretación “Internacionals a l’Ebre” (Espais de la Batalla de l’Ebre)

| 26 marzo 2010

La Fatarella (Tarragona), 27 de marzo

 

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) estrenarà el 27 de març un nou centre d’interpretació a La Fatarella: Internacionals a l’Ebre. El nou centre ampliarà l’oferta de turisme memorial a la zona i s’integrarà dins la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat. En els pròxims mesos, el COMEBE també preveu inaugurar una museografia a l’aire lliure sobre El Pas del Riu, a Móra d’Ebre.

El Consorci també presentarà en les pròximes setmanes una mostra d’espectacles culturals que prendran com a escenaris espais de la Batalla de l’Ebre com el poble vell de Corbera, Pinell de Brai, Móra d’Ebre, Flix o Vilalba dels Arcs. L’objectiu de la mostra, que començarà el 27 de febrer amb un concert de Marc Parrot i acabarà al maig, és atraure nous visitants als espais de la Batalla de l’Ebre i complementar l’oferta de turisme memorial amb una oferta cultural, convertint els espais de la Batalla de l’Ebre en nous escenaris per a la cultura

Entre les actuacions de recuperació del patrimoni memorial previstes per a aquest 2010, també destaquen diferents treballs de senyalització i recuperació de trinxeres, forts, refugis..etc.

ra de visitants ha augmentat un 21’28% i s’ha acostat a les 9.000 persones, coincidint amb el 70 aniversari del final de la guerra. En els dos primers mesos de 2010, l’increment ha estat del 48%, i durant l’últim any més de 3.000 persones han fet visites guiades als espais de la batalla.

Per continuar avançant en la difusió dels Espais de la Batalla de l’Ebre, el COMEBE també prepara l’edició de nous materials pedagògics i tríptics promocionals, ha estat present en les principals fires de turisme i ha creat el seu propi espai a Facebook (www.batallaebre.org).

Internacionals a l’Ebre

El centre d’interpretació Internacionals a l’Ebre, que s’inagurarà el 27 de març, explicarà als visitants la participació internacional a la Batalla de l’Ebre i farà una aproximació històrica a la relació entre la guerra civil espanyola i el context internacional del segle XX.

Els continguts del nou centre es dividiran en tres àmbits: en el primer es projecta un vídeo sobre el context internacional en els primers moments de la Guerra Civil i s’exposa el mapa d’una Europa en crisi que afavoreix l’aïllament de la República. El segon àmbit del centre analitza 6 aspectes:

– Suport desigual dels diferents estats europeus: exposa el posicionament dels països que van estar al costat dels rebels, al costat dels republicans i els que no van intervenir

– Les tropes de Franco: conformades per tropes d’Àfrica,els italians Corpo Truppe Volontarie, la Legió Còndor alemanya i soldats d’altres països com Portugal o Irlanda

– Les Brigades Internacionals: recorda el paper que van jugar homes de tot el món que es van allistar al bàndol republicà. Destaquen els batallons Lincoln (amb 4.000 voluntaris), el Mackenzie-Papineau (amb 1.500), el batalló alemany Thaelmann (entre 3.000 i 6.000), la brigada Garibaldi (3.000 voluntaris italians), assessores soviètics i altres brigadistes europeus

– La guerra al món:sobre la dimensió internacional que va adquirir el conflicte

– La solidaritat internacional i banderes al camp de batalla: sobre l’ajut militar internacional.

– Finalment, clou l’exposició un breu documental que explica el desenllaç de la guerra civil i la importància que va tenir la política internacional en el fatal desenllaç per a la República.

Recorrent el nou centre, el visitant podrà descobrir com la participació de combatents estrangers va deixar una forta empremta en una societat que es debatia entre les diferents opcions polítiques que triomfaven a Europa. La creació del Comitè de No Intervenció, els ajuts rebuts pels estats feixistes, la creació de les Brigades Internacionals, el Pacte de Munic, tots aquests factors van suposar que l’Estat espanyol i la jove República fossin sacrificades per la PAU, per evitar un conflicte mundial.

Rutes i espais de memòria

La Pobla de Massaluca: Trinxeres de la Punta del Duc

Actualment s’estan senyalitzant els accessos a les trinxeres la zona de la Pobla de Massaluca per tal d’oferir al visitant un recorregut a peu que permeti descobrir diversos espais de la Batalla de l’Ebre.

Flix: Refugi antiaeri

S’està procedint a la instal·lació de la nova senyalització del refugi antiaeri del carrer de Sant Josep de Flix per integrar-lo també dins la ruta dels espais de la Batalla de l’Ebre. La recuperació del refugi, impulsada per l’Ajuntament l’any 2007, va incloure una museografia sobre els refugis antiaeris de la guerra. 

Caseres: Fort de Milet

S’ha adequat la zona i s’està procedint a la senyalització de l’espai del complex defensiu del Fort de Milet, que va formar part de la línia defensiva de l’Algars creada per la Generalitat republicana durant l’any 1937. Aquesta línia defensiva, creada amb l’objectiu d’aturar una possible ofensiva franquista des de l’Aragó, creua tota la Terra Alta i ofereix una mostra immillorable de l’arquitectura de guerra republicana.

Batea: Fort d’en Blario

S’ha recuperat l’espai, amb la neteja de l’interior del fort i s’està duent a terme la seva senyalització.

El Fort d’en Blario també forma part de la línia defensiva dels Algars i ofereix unes vistes immillorables sobre els espais de la Batalla de l’Ebre. En aquest fort acaba una de les rutes que s’ofereix als visitants.

Tots els nous centres i espais senyalitzats s’integren dins la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya que impulsa el Memorial Democràtic de la Generalitat.

www.batallaebre.org