Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Jornada “El moviment veïnal a Catalunya durant la transició: la seva història, la seva memòria”

Memorial Democràtic, | 31 marzo 2010

Organitzada pel Memorial Democràtic i prevista pel 9 d’abril

 

Al llarg de la jornada, organitzada pel Memorial Democràtic i prevista pel 9 d’abril, es presentaran 2 estudis sobre el moviment veïnal durant la transició, així com 2 documentals. Hi tindrà lloc, a més, una taula rodona.

A la inauguració hi assistiran Joan Martínez, president de la Confavc; Ana Ripoll, rectora de la UAB, i Maria Jesús Bono, directora general de Memòria Democràtica.

El primer estudi que es presentarà porta per nom Construint la ciutat democràtica: el moviment veïnal durant el tardofranquisme i la transició (1964-1980). Després, Ivan Bordetas i Ricard Martínez, investigadors del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la UAB (CEFID), obriran un debat.

Memòria de barris, barris amb memòria és el segon estudi que es farà públic en aquesta jornada. El debat posterior l’encetaran Mikel Aramburu i Laura Villaplana, investigadors de la l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB (IGOP).

A continuació es presentarà un altre projecte de l’IGOP: el documental Roquetes, memòries que fan barri, de Jordi Oriola i Laura Villaplana. Orgull de barri. Barcelona 1939-1980. Crònica de la perifèria serà el segon documental de la jornada, fruit d’un projecte de l’AV Trinitat Nova i el Memorial Democràtic.

Finalment, tindrà lloc la taula rodona El moviment veïnal dels anys 60 i 70. Trajectòria històrica i empremta actual, amb la presència de:

    * Eva Fernández, antropòloga i presidenta de la FAVB.

    * Amparo Iturriaga, presidenta de l’AV de Roquetes.

    * Francisco Morales, president de l’AV de Ca n’Oriac i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sabadell de 1979 a 1987.

    * Pura Velarde, presidenta de la FAVCO i vicepresidenta de la FAV Baix.

La clausura de la jornada anirà a càrrec de Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic.

 

Memorial Democràtic

9 d’abril de 2010

Auditori de l’Espai Memorial Democràtic

Via Laietana, 69

Barcelona

 

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic