Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Exposición “Fosses comunes: un passat no oblidat”

Memorial Democràtic, | 30 abril 2010

Barcelona (Espai Memorial Democràtic), hasta el 30 de mayo

 

El 29 d’abril es va inaugurar a l’Espai Memorial Democràtic aquesta mostra itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, que vol recuperar la memòria dels desapareguts a la guerra. Es podrà veure pels municipis del COMEBE durant el mes de maig.

Són moltes les fosses comunes que hi ha a Catalunya. Fosses de persones que no tenien res a veure amb la Guerra Civil i que es van convertir en víctimes d’aquesta. Fosses de soldats morts al front o en hospitals militars de la reraguarda. Homes i dones que des d’aleshores romanen sense sepultura, i que les famílies han cercat i cerquen sense descans.

Fotografies, objectius personals, documentació original, entrevistes… serveixen per mostrar el quan, com i on van sorgir les fosses comunes a Catalunya.

S’intenta respondre, també, al per què han continuat fins avui i explicar les diferents opcions d’actuació que existeixen: des de la dignificació fins a l’exhumació i anàlisi de les restes al laboratori.

Però l’exposició, comissariada per la historiadora Queralt Solé i l’antropòloga Assumpció Malgosa és, per damunt de tot, un homenatge a tots aquells que van morir i als seus familiars.

 

    * Del 29 d’abril al 30 de maig.

    * Espai Memorial Democràtic: Via Laietana, 69 – Barcelona

    * L’exposició serà itinerant pels municipis del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).

Dossier de premsa

Cicle d’activitats al voltant de l’exposició “Fosses comunes: un passat no oblidat”

Entre el 29 d’abril i el 30 de maig es podrà visitar, a l’Espai Memorial Democràtic, aquesta exposició, que es complementarà amb un programa d’activitats que inclou diverses conferències, una taula rodona i la projecció del documental “Una cullera a la butxaca”.

Diverses conferències, una taula rodona i la projecció del documental “Una cullera a la butxaca”, de Mireia Ibars, conformen el cicle d’activitats que s’ha organitzat en el marc de l’exposició “Fosses comunes: un passat no oblidat”.

Totes les sessions programades tindran lloc a les 19.00 h a l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69. Barcelona), a excepció de la conferència i taula rodona Trauma i resignificació (vivències, dol i records), que començarà a les 18.30 h.

Programa d’activitats

Dijous 6 de maig: Fosses comunes: un passat no oblidat, ponència marc de tot el cicle, a càrrec de la historiadora Queralt Solé.

Dijous 13 de maig: Llei de fosses i normativa de desenvolupament: una visió general, descripció del marc jurídic vigent, a càrrec de Raül Digon, lletrat del Memorial Democràtic.

Dijous 27 de maig: Exhumació, identificació i dignificació, a càrrec d’Assumpció Malgosa, antropòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jordi Guixé, cap de Projectes i Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

Divendres 28 de maig: Trauma i resignificació (vivències, dol i records), a càrrec d’Anna Miñarro, psicòloga clínica i psicoanalista. A continuació, taula rodona Combatent l’oblit: els testimonis prenen la paraula, presentada i moderada per Mª Jesús Bono, directora general de Memòria Democràtica, amb la participació de Joan Pinyol i Montserrat Martínez, familiars de víctimes de la guerra civil.

Divendres 4 de juny: Projecció del documental Una cullera a la butxaca, de Mireia Ibars, que inclou una il·lustradora seqüència sobre la recerca de restes humanes als escenaris de la Batalla de l’Ebre.