Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“Un ball per la República. La vida d’un home d’Alcampell, a la Llitera, durant el segle XX”

La Librería de El Sueño Igualitario, | 26 mayo 2010

De José Enjuanes Pena i Josep Espluga Trenc

 

Se puede adquirir al precio de 15 euros a través de La Librería de El Sueño Igualitario
240 páginas. 13,5 x 21 cm
Aquesta és la història d’unes persones entranyables i desconegudes, d’un poble –Alcampell– i d’una comarca –la Llitera– que per la seva posició perifèrica en el mapa rarament són objecte d’estudi per la història oficial. Aquí hi trobareu el relat d’un home que s’expressa amb un llenguatge genuí, que va recórrer el segle xx gairebé de punta a punta, que va viure amb eufòria la caiguda d’una monarquia i l’adveniment d’una república, que va conèixer l’aplicació del comunisme llibertari, que va participar en una guerra, que va voltar per camps de treball i de concentració, que va suportar una terrible dictadura i que encara va veure florir una democràcia inesperada.
Pròleg de Queralt Solé
José Enjuanes Pena va ser alumne de l’escola racionalista durant els anys vint, comissari de l’Exèrcit popular republicà durant la guerra, tractant d’animals, comprador d’ordi i blat, fruticultor i membre de la clandestina Lliga de Mutilats i Invàlids de la Guerra d’Espanya durant la postguerra; i fundador i primer tresorer del casal de jubilats d’Alcampell durant la transició a la democràcia.
Josep Espluga Trenc és professor de la UAB. Està especialitzat en la sociologia del risc, la salut i el medi ambient, tot i que també s’ha dedicat a indagar en les relacions entre les identitats socials, la llengua i el territori a l’Aragó catalanòfon. Ha publicat els llibres Franja, frontera i llengua (Pagès Editors, 1995), Planeta Franja(Pagès Editors, 2005) i Com embolicar la Franja amb una fulla de pi (Iniciativa Cultural de la Franja, 2008).
La Librería de Cazarabet
libreria@cazarabet.com
C/ Plana Sancho, 17
44564 – Mas de las Matas (Teruel). Tlfs.978 849970-686 110069
http://www.cazarabet.com/lalibreria/