Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Barcelona: Taula rodona-debat “Testimoniatge, memòria, transmissió”

Memorial Democràtic, | 6 junio 2010

Instituto del Camp Freudiano. Dijous, 17 de juny, a les 19 h

 

 

Dijous, 17 de juny, a les 19 h

Instituto del Camp Freudiano

Secció Clínica de Barcelona

Via Laietana, 64, 2n 2ª

Barcelona

Aquest debat, que se celebrarà el 17 de juny al Instituto del Campo Freudiano, se centrarà en les modalitats de transmissió testimonial i interrogarà la representació social del testimoni i de la víctima.

En la transmissió de l’experiència d’un esdeveniment històric traumàtic, el testimoni és clau. Aquest testimonia ens pot parlar des del present, des de la memòria escrita, les imatges i els arxius.

Amb tot, el testimoni moltes vegades desapareix o es converteix en víctima, en objecte de sofriment, fet que suposa també un canvi en la valoració del seu testimoniatge, la qual cosa produeix, entre altres conseqüències, una ètica de la sospita enfront de la veracitat del que explica.

El debat, que vol ser el punt de partida d’una investigació interdisciplinària sobre les modalitats de transmissió testimonial, interroga la representació social del testimoni i la víctima.

La taula rodona serà presentada per Marta Marín-Dòmine, de la Laurier University (Canadà). Per la seva part, Montserrat Puig Sabanés, de la Secció Clínica de Barcelona, s’encarregarà de coordinador el debat, que comptarà amb la participació de Philippe Mesnard, doctor en Lletres i professor de Literatura francesa i comparada a l’Haute École de Brussel·les, i Estela Paskvan, psicoanalista i docent del Instituto del Campo Freudiano a Espanya.

 

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.ee056c33a166afb46e940efcb0c0e1a0/?vgnextoid=4fdf39c6a7cdc110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=4fdf39c6a7cdc110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=de1d6a19ebaa8210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD