Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

1940-2010 Lluís Companys 70 anys Sentenciat

Comissió de la Dignitat, 15.7.2010 | 19 julio 2010

Nota de premsa dels actes

 

La Comissió de la Dignitat ha convocat aquest migdia una roda de premsa en la que s’han exposats els actes commemoratius sobre el 70è aniversari de l’afusellament del President Lluís Companys a amb lema 1940-2010 LLUÍS COMPANYS 70 ANYS SENTENCIAT .

Han estat presents Francesc Casanyes rector de Sant Agustí, Martí Ferrer President del Moviment coral Català, una representant de la Federació d’Entitats Corals de Catalunya i Ramon Noguera director de la Coral polifònica de Puig-Reig, Toni Strubell coordinador de la C de la D, i en Josep Cruanyes portantveu.

Els actes volen rememorar el fet de la mort del President de Catalunya Lluís Companys, després de ser deportat per la policia alemanya en ser detingut a La Baule el 13 de juliol, detingut i torturat a la Dirección General Seguridad de la Puerta del Sol a Madrid va ser sotmès a un consell de guerra ignominiós i afusellat el 15 d’octubre de 1940.

S’ha exposat que es vol commemorar aquest aniversari i denunciar que encara avui el seu procés no ha estat anul•lat i el govern espanyol no ha fe¡t un acte de desgreuge demanant perdó a Catalunya, a deferència del que han fet els governs francès i alemany.

Els actes se cantaran a La Baule, Madrid el setembre, i els dies 15 i 17 d’octubre a Barcelona. El 15 a l’Església de sant Agustí on s’havia reunit l’Assemblea de Catalunya on es farà unes exèquies solemnes cíviques, obertes a tothom que mai ningú fins ara no ha fet al nostre president. En les exèquies es farà una exposició de la persona de Companys per part d’Hilari Reguer, es llegiran poemes i escrits del President i s’acabarà amb la interpretació del rèquiem de Mozart per part de l’Orquestra de l’Empordà i la Polifònica de Puig-Reig. A l’acte ha estat present Ramon Noguera director de la coral. Ha estat present el rector de l’Església de Sant Agustí Francesc Casanyes.

El dia 17 es farà un gran acte cívic al castell de Montjuïc amb participació d’un gran nombre de corals en l’acte de restitució de la bandera catalana que hi col•locà el president companys el 1936 a prop d’on seria afusellat. Durant el matí les corals participants faran cantades a diversos llocs de la muntanya i al migdia es farà l’hissada de la bandera amb el cant col•lectiu dels centenars de cantants que hi assistiran que interpretaran el cant de la senyera. Es convidarà a assistir-hi tothom i a fer una ofrena d’una flor al lloc on va ser afusellat el President. L’acte vol fer també homenatge al poeta Joan Maragall en el 150 aniversari.

El l’acte hi participarà l’Orfeó Català del que el seu director Josep Vila dirigirà la cantada. El president del Moviment Coral Català Martí Ferrer i representants de la Federació Catalana d’Entitats Corals que eren presents a l’acte han informat que convidaran a les corals de Catalunya de participar massivament a l’acte.

S’ha presentat la litografia que ha fet per la commemoració el pintor alcoià Antoni Miró sobre la imatge de Companys que presidirà tots els actes.

Els actes que fa temps que estaven previstos, amb la recent sentència del Tribunal Constitucional prenen un relleu especial i es reforça el sentit reafirmació de la dignitat del nostre president, les nostres institucions, els nostres símbols nacionals, quan ara ens volen humiliar negant-nos l’existència com a Nació i els drets que ens pertànyen de decidir el nostre futur en llibertat.

També s’ha informat, que la Comissió de la Dignitat es va adreçar a la Presidenta de la Comunidad de Madrid per a l’acte que s’ha de fer a la seu de la presidència que era on va ser detingut i torturat Companys. La senyora Aguirre s’ha negat a col•laborar. Tot i això es farà un acte davant aquell sinistre edifici de la Puerta del Sol.

Els actes tenen el suport d’una comissió d’honor formada pels Presidents Jordi Pujol, Pascual Maragall i 40 personalitats i entitats guardonades amb la creu de Sant Jordi.

Es compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, El Memorial Democràtic i el departament de Cultura de la Generalitat. Els actes s’inclouen en l’any Maragall i Omnium Cultural.

Comissió de la Dignitat

Toni Strubell Josep Cruanyes

www.comissiódeladignitat.cat

 

http://www.comissiodeladignitat.cat/noticia/1940-2010-lluis-companys-70-anys-sentenciat-nota-de-premsa-dels-actes