Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Exhumaciones, Federación Foros por la Memoria, Noticias

Graf met zeventien republikeinse strijders ontdekt in Spanje

HLN.be, 22/07/10 | 23 julio 2010

Een gezamenlijk graf met de resten van zeventien republikeinse strijders is ontdekt nabij het Spaanse Toledo

 

Meer dan zeventig jaar geleden werden ze gefusilleerd door aanhangers van de dictator Franco. Dat schrijft de krant El Pais vandaag.

Dikwijls worden zulke graven in Spanje blootgelegd dankzij het werk van verenigingen van families van mensen die verdwenen zijn tijdens het regime van Franco. Maar het graf dat nu in Menasalbas blootgelegd werd, is bijzonder omdat het dateert van het einde van de oorlog (1 april 1939) en een relatief groot aantal lichamen bevat.

Volgens El Pais werden de republikeinse strijders op 3 april 1939 omgebracht nadat ze “zwaar gefolterd werden”. Buren die tijdens hun afwezigheid het kamp gekozen hadden van de falangisten, zouden hen gedood hebben bij hun terugkeer. Spanje zou zo’n 114.000 vermisten uit de Francoperiode tellen. Ze liggen anoniem begraven in gezamenlijke graven in open velden. (afp/ypu)

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1136003/2010/07/22/Graf-met-zeventien-republikeinse-strijders-ontdekt-in-Spanje.dhtml