Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Noticias

El conseller Saura presenta els treballs de conservació i catalogació dels consells de guerra franquistes

Memorial Democràtic, 07-09-2010 | 13 septiembre 2010

La informació sobre els encausats a Catalunya s’ha recollit en una base de dades digital per tal de permetre l’accés a tothom

 

Els documents, ara protegits i catalogats, van ser generats pels consells de guerra que van tenir lloc a Catalunya a partir de 1939. La informació sobre els encausats a Catalunya s’ha recollit en una base de dades digital per tal de permetre l’accés a tothom.

    El conseller Saura presenta els treballs de conservació i catalogació dels consells de guerra franquistes

Aquest dimecres 8 de setembre, a les 12 h, el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha visitat l’arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona on ha presentat els treballs de conservació i catalogació dels procediments judicials militars emmagatzemats.

Es tracta de la documentació generada pels prop de 100.000 consells de guerra que es van fer a tot Catalunya a partir de 1939 i que s’havia conservat a la seu de l’antic Govern Militar.

La majoria d’aquests consells de guerra s’obrien sota l’acusació de rebel·lió militar i en l’expedient incorporaven proves com ara declaracions inculpatòries de testimonis i organismes com la Falange, fotografies, cartes, carnets d’afiliació a entitats, salconduits, retalls de premsa, etc.

A més, la informació sobre els encausats a Catalunya s’ha recollit en una base de dades digital per tal de permetre l’accés a afectats, familiars i investigadors, facilitant d’aquesta manera la recerca històrica.

També s’ha digitalitzat tota la documentació referent a 2.641 encausats perquè estava molt deteriorada o per la rellevància del processat. Entre aquests s’hi troba el del president Lluís Companys o l’arqueòleg, arxiver i historiador Agustí Duran i Sanpere.

A l’acte hi han estat presents el president del Tribunal Militar Territorial Tercer, Santiago Casajús; el general José Antonio Albiñana; el coordinador de l’equip d’arxivers, Enric Terradellas; el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Fèlix Alonso i la directora general de Memòria Democràtica, M. Jesús Bono.

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.961938315c5dbfe5dce8d210b0c0e1a0/?vgnextoid=a2b6b594bd213210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=a2b6b594bd213210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=3e127f3254cea210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD