Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Exposición “Cinema en temps de guerra, exili i repressió. 1936-1975”

| 30 septiembre 2010

Barcelona (Espai Memorial Democrátic), hasta el 7 de noviembre

 

Barcelona. Espai Memorial Democràtic (Via Laietana)

Hasta el 7 de noviembre 

Cinema en temps de guerra, exili i repressió

 

Aquest és el títol d’una exposició i d’un cicle de projeccions de pel·lícules i conferències que pretenen donar a conèixer l’efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l’alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l’exili. La mostra es pot veure del 22 de setembre al 7 de novembre a l’Espai Memorial Democràtic.

Les prop de quatre convulses dècades que va viure Catalunya entre 1936 i 1975 van afectar tots els àmbits del país, també el cinema. Durant la Guerra Civil, va ser utilitzat no només per a entretenir, sinó com una arma política i de propaganda bèl·lica. Amb el triomf franquista, a més de la imposició d’una forta censura, molts professionals es van veure obligats a exiliar-se i alguns dels que es van quedar van patir la repressió del règim.

La mostra, una iniciativa del Centre d’Investigacions Film-Història del Departament d’Història Contemporània de la UB amb el suport del Memorial Democràtic, s’estructura en quatre blocs:

– L’esclat del conflicte i la revolució

– La producció durant la guerra

– L’ocupació franquista: la repressió i l’exili

– La producció cinematogràfica en català durant el franquisme.

A més, els visitants de Cinema en temps de guerra, exili i repressió poden veure fotografies, cartells, cartes, carnets de premsa, programes de mà i altres objectes, així com documentació oficial de l’època.

Cicle “Cinema en temps de guerra”

Tant l’exposició que duu el mateix nom com aquest cicle de cinema exposen l’efervescència cultural que, malgrat les circumstàncies adverses, va viure Catalunya en plena Guerra Civil, i com l’exili i la repressió van afectar el cinema fet al nostre país. Un total de quatre pel·lícules, acompanyades d’una conferència, es projectaran a l’Espai Memorial Democràtic entre el 30 de setembre i el 21 d’octubre.

El primer cinefòrum, titulat La vida quotidiana a la rereguarda, comptarà amb Esteve Riambau, autor i director, juntament amb Elisabet Cabeza, de La doble vida del faquir. Aquesta pel·lícula viatja a l’escena d’una escola de Sant Julià de Vilatorta on, el 1937, enmig de la Guerra Civil, un cineasta clandestí i un grup de nens orfes disfressats de soldans i exploradors van rodar una exòtica pel·lícula d’aventures.

Després serà el torn de Romà Gubern, amb el cinefòrum Els exilis i la projecció de la pel·lícula Els nens de Rússia, de Jaime Camino. El llargmetratge ens situa a l’Espanya en guerra; en concret, a l’any 1937 al País Basc, Santander i Astúries, regions que havien quedat aïllades de la resta del territori republicà. Els nens de Rússia explica com, davant la violència dels bombardejos i les difícils condicions de vida, el Govern de la República va organitzar un sistema d’evacuació per allunyar els nens del perill.

Per la seva banda, Companys, procés a Catalunya, de Josep Mª Forn, centrarà el cinefòrum titulat La repressió, que comptarà amb la presència del director de la pel·lícula. El llargmetratge és una crònica de l’últim any i mig de la vida del president de la Generalitat de Catalunya, que va ser entregat al govern franquista per la Gestapo, poc després d’instal·lar-se a França. Amb el seu afusellament es pretenia trencar tota noció de democràcia i llibertat a Catalunya.

El cicle continua amb la pel·lícula Maria Rosa, d’Armando Moreno. La conferència anirà a càrrec de l’actriu Núria Espert sota el nom de La producció en català durant el franquisme. Exemple del cinema produït durant els anys de dictadura, Maria Rosa narra l’amor obssessiu i desmesurat d’en Marsal per Maria Rosa, que el porta a assassinar un prestamista odiat per tothom per inculpar al seu amic Andrés, marit de la seva estimada.

Finalment, tancarà el cicle de cinema Hollywood contra Franco, d’Oriol Porta, acompanyat del cinefòrum La repercussió de la Guerra Civil espanyola en el cinema nord-americà. A través de la narració de la història del guionista Alvah Bessie, brigadista que va lluitar amb la República, el documental mostra com la guerra civil espanyola va ser utilitzada per Hollywood entre 1937 i 1975 segons les tendències i interessos de la política americana.

El cicle és una iniciativa del Centre d’Investigacions Film-Història del Departament d’Història Contemporània de la UB, amb el suport del Memorial Democràtic.

 

Programa

Tots els llargmetratges es projectaran a les 19 h a l’auditori de l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69 – Barcelona).

 

Cinefòrum: La vida quotidiana a la rereguarda, amb Esteve Riambau

Pel·lícula: La doble vida del faquir, (2005), d’Esteve Riambau i Elisabet Cabeza

30 de setembre, a les 19 h.

 

Cinefòrum: Els exilis, amb Romà Gubern

Pel·lícula: Els nens de Rússia, (2001), de Jaime Camino

6 d’octubre, a les 19 h.

 

Cinefòrum: La repressió amb Josep Mª Forn

Pel·lícula: Companys, procés a Catalunya, (1979), de Josep Mª Forn

13 d’octubre, a les 19 h.

 

Cinefòrum: La producció en català durant el franquisme, amb Núria Espert

Pel·lícula: Maria Rosa, (1965), d’Armando Moreno.

21 d’octubre, a les 19 h.

 

Cinefòrum: La repercussió de la Guerra Civil espanyola en el cinema nord-americà, amb Oriol Porta

Pel·lícula: Hollywood contra Franco, (2008), d’Oriol Porta.

28 d’octubre, a les 19 h.

 

Dossier de l’exposició

 

Reportaje emitido por Televisió de Catalunya:

http://www.tv3.cat/videos/3112250/Cinema-en-temps-de-guerra