Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Jornades “Fosses Comunes. Un passat no oblidat”

Memorial Democràtic, | 4 octubre 2010

Gandesa (Terra Alta, Tarragona), al 24 de octubre

 

 

Jornades “Fosses comunes: Un passat no oblidat. Dies de guerra, diàlegs de pau”

Per bé que a Catalunya la major part de fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme són fosses de soldats i les tasques més freqüents són les de localització i dignificació, aquestes jornades aborden tots els aspectes que preveu la Llei catalana, incloent-hi, si escau, l’exhumació i la identificació. Doblement condemnades a mort i a l’oblit, les persones desaparegudes i les fosses comunes encara esperen reconeixement i justícia.

Durant els nou anys transcorreguts entre la primera obertura a Priaranza del Bierzo d’una fossa comuna de la repressió franquista i l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei de persones desaparegudes i fosses comunes (2009), la necessitat d’abordar el tractament de les fosses comunes d’aquest període ha saltat de les associacions de recuperació de la memòria històrica a l’Administració pública, les universitats o els grups de recerca, sota l’atenta mirada de la societat civil.

Dins el marc de “Dies de guerra – Diàlegs de Pau”, aquestes jornades Fosses comunes: un passat no oblidat pretenen de posar en comú l’experiència acumulada al llarg de deu anys en una matèria necessàriament interdisciplinària, com és el tractament de les fosses comunes, en la qual es troben la recerca històrica, els treballs arqueològics, i l’antropologia i la medicina forenses, sense oblidar l’acció de les entitats memorials i dels familiars de les persones desaparegudes.

 

Divendres 22, dissabte 23 i diumenge es farà l’acte de dignificació a les víctimes de la Batalla de l’Ebre al Memorial de les Camposines.

Qui organitza?

– Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE)

– Memorial Democràtic

 

Quan?

Del 22 al 24 d’octubre

Palau del Castellà

C/ del Call s/n

Gandesa

 

Inscripcions

Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre

977 421 528 – info@batallaebre.org

Preu: 12 €

 

–  Fosses Comunes: un passat no oblidat    Programa de les jornades

http://www20.gencat.cat/docs/memorialdemocratic/05_Formacio/04_documents/2010/04_octubre_desembre/Jornades_Comebe_72.pdf

–  Inscripció a les jornades

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.c6989089440295457839a410b0c0e1a0/?vgnextoid=7aba3764bd31a210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=7aba3764bd31a210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default