Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

La benedicció del franquisme

Barcelona contra la impunitat, | 1 noviembre 2010

Barcelona, Casa Elizalde. 02 de noviembre

 

Martes, 02 de noviembre · 19:00 – 20:00

Casa Elizalde

València 302

Barcelona

 

LA BENEDICCIÓ DEL FRANQUISME

L’Església catòlica va beneir la guerra civil com una Croada contra la República, convertint-se en còmplice, ajuda i beneficiària directa del cop militar. En acabar la contesa va legitimar a Franco com “Caudillo de España por la gracia de Dios” i aquest va imposar una visió integrista del catolicisme: el nacionalcatolicisme, que rebutjava rotundament, com a dogma de fe, la llibertat religiosa i l’Esta…t laic

Actualment segueix vigent el Concordat amb la Santa Seu de 1979, on l’Estat Espanyol manté quatre acords: Afers Jurídics, Ensenyament i Assumptes Culturals, Assumptes Econòmics i sobre l’assistència religiosa a les Forces Armades i el servei militar dels clergues i religiosos, tots signats el 3 de gener de 1979. Això demostra la permanència de privilegis heretats d’altres temps ja caducs, en què la llibertat de culte o pensament estaven perseguits.

Per aquest motiu la Plataforma Contra la Impunitat reivindica un Estat laic que tracti a tots els ciutadans per igual i garanteixi la no interferència de la religió en els assumptes d’estat, i ho farem també des de la concentració del proper 4 de novembre a Pl. St Jaume a les 19h. en defensa de l’necessari Estat laic (http://www.jonotespero.cat/

INTERVENEN:

* Gabriel García i Voltà, doctor en Història i escriptor.

* Carme Tolosana i Cidón, pedagoga i professora de la UAB.

* Pere Fortuny, president de l’ Associació pro Memòria als Immolats per la llibertat de Catalunya.

 

LA BENDICIÓN DEL FRANQUISMO

 

La Iglesia católica bendijo la guerra civil como una Cruzada  contra la República, convirtiéndose en cómplice, ayuda y beneficiaria directa del golpe militar. Al acabar la contienda legitimó a Franco como “Caudillo de España por la gracia de Dios” y este impuso una visión integrista del catolicismo: el nacionalcatolicismo, que rechazaba rotundamente, como dogma de fe, la libertad religiosa y el Estado laico.

Actualmente sigue vigente el Concordato con la Santa Sede de 1979, donde el Estado Español mantiene cuatro acuerdos: Asuntos Jurídicos, Enseñanza y Asuntos Culturales, Asuntos Económicos y sobre la asistencia religiosa a las Fuerzas Armadas y el servicio militar de los clérigos y religiosos, todos firmados el 3 de enero de 1979. Esto demuestra la permanencia de privilegios heredados de otros tiempos ya caducos, en los que la libertad de culto o pensamiento estaban perseguidos.

Por ese motivo la Plataforma Contra la Impunitat reivindica un Estado Español laico que trate a todos los cuidadanos por igual y garantice la no interferencia de la religión en los asuntos de estado, y lo haremos también desde la concentración del próximo 4 de noviembre en Plz. St. Jaume a las 19h. en defensa del necesario Estado laico (http://www.jonotespero.cat/)

INTERVIENEN:

* Gabriel García i Voltà, doctor en Historia y escritor.

* Carme Tolosana i Cidón, pedagoga y profesora de la UAB.

* Pere Fortuny, presidente de la Associació pro Memòria als Immolats per la llibertat de Catalunya.

Accesos a Casa Elizalde:

Metro Passeig de Gràcia (línies 3 i 4) / Diagonal (línies 3 i 5)

Ferrocarrils de la Generalitat Provença Renfe Pg. de Gràcia

Bus 7, 16, 17, 20, 22, 24, 28, 39, 40, 42, 43, 44, 45