Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Presentació del catàleg de l’exposició “Cinema, guerra, repressió i exili (1936-1975)”

Memorial Democràtic, | 5 noviembre 2010

Barcelona (Espai Memorial Democràtic), 5 de noviembre a las 19 h.

 

 

L’exposició a la que fa referència aquest nou catàleg recull l’efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, i explica com l’exili i la repressió van afectar el cinema fet al nostre país. La mostra es pot veure fins el 13 de desembre a l’Espai Memorial Democràtic, una iniciativa que també ha generat el cicle “Cinema en temps de guerra”.

Les prop de quatre convulses dècades que va viure Catalunya entre 1936 i 1975 van afectar tots els àmbits del país, també el cinema. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat no només per a entretenir, sinó com una arma política i de propaganda bèl·lica. Amb el triomf franquista, a més de la imposició d’una forta censura, molts professionals es van veure obligats a exiliar-se i alguns dels que es van quedar van patir la repressió del règim.

Així, tant l’exposició com el catàleg es proposen oferir una visió divulgativa de la situació de la cinematografia catalana durant el conflicte bèllic i explicar què va significar per al sector el triomf franquista i les prop de quatre dècades de dictadura.

Cinema, guerra, repressió i exili (1936-1975) és una iniciativa del Centre d’Investigacions Film-Història del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, amb el suport del Memorial Democràtic. Amb motiu de l’exposició també es va organitzar un cicle de cinema amb projeccions de pel·lícules com ara Companys, procés a Catalunya, Els nens de Rússia o La doble vida del faquir, que s’han acompanyat d’una conferència. L’últim cinefòrum està protagonitzat pel documental d’Oriol Porta, Hollywood contra Franco.

L’acte de presentació del catàleg comptarà amb la presència de Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic, i Magí Crusells i Josep M. Caparrós, comissaris de l’exposició. A més de donar a conèixer aquesta nova publicació, es projectarà la pel·lícula del novel·lista, intel·lectual i polític André Malraux, Espoir / Sierra de Teruel (1938), presentada pel dramaturg Antoni Cisteró.

–    Exposició “Cinema en temps de guerra, exili i repressió”

–    Dossier de l’exposició

–   Cicle “Cinema en temps de guerra”

–    Informació i galeria multimèdia de “Espoir / Sierra de Teruel”

 

5 de novembre, a les 19 h.

Espai Memorial Democràtic

Via Laietana, 69

Barcelona