Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“Tots els noms. Víctimes de la Guerra Civil al Penedès”

La Librería de El Sueño Igualitario, | 11 febrero 2011

De Ramon Arnabat Mata (coord. i ed)

Se puede adquirir al precio de 20 euros a través de La Librería de El Sueño Igualitario

280 páginas. 17 x 24 cm

Si sumem les víctimes mortals (2.624 persones), els empresonats no executats ni morts (1.027 persones), i els penedesencs exiliats definitius que no moriren (1.150 persones), obtenim una xifra de 4.801 persones, un 5,1% de la població, que s’aproximaria al cost humà de la Guerra Civil al Penedès —sense comptar els detinguts als camps de concentració franquistes. Això vol dir que una de cada quatre famílies penedesenques tenia un mort de la Guerra Civil entre els seus membres, i algunes famílies més d’un.

Recordar aquestes víctimes —totes les víctimes mortals de la Guerra Civil— i restablir el seu nom i les seves circumstàncies per sobre de l’anonimat i la fredor dels números és una manera senzilla de retre un homenatge a tots aquells penedesencs i penedesenques que van perdre la vida en aquesta guerra. Tal com va escriure el poeta Màrius Torres, «Jo vull la pau, però no l’oblit», perquè ningú mor del tot mentre hi hagi algú que el recordi.

Amb la publicació d’aquest llibre es vol contribuir a restituir la memòria i la dignitat d’aquells persones que varen morir a causa de l’acció directa de la guerra o de la violència revolucionària i contrarevolucionària a les comarques del Penedès.

A partir de l’any 2006 l’Institut d’Estudis Penedesencs va impulsar el projecte de recerca, divulgació i recuperació de la memòria històrica ‘Tots els noms’ (www.totselsnoms.org), un projecte circumscrit al període 1931-1978 i a les comarques del Penedès i el Garraf, tot abastant les etapes històriques de la Segona República, la guerra civil i el franquisme i la lluita per la democràcia.

El llibre Tots els noms. Víctimes de la Guerra Civil al Penedès, coordinat per l’historiador Ramon Arnabat, és el resultat d’una recerca col·lectiva que, tot i que va ser iniciada fa vint-i-cinc anys sota el patrocini i la direcció del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, actualment forma part del projecte ‘Tots els Noms’, que compta amb la col·laboració de la Direcció General de Memòria Democràtica i del Ministerio de la Presidencia del Gobierno de España.

El llibre està dividit en dos capítols. En el primer es realitza una anàlisi de les diverses tipologies de víctimes i de les seves característiques, i en la segona s’ofereixen, municipi a municipi i per comarques llistats personals  de les víctimes mortals de la Guerra Civil del i al Penedès. En total aquest llibre ofereix les dades de 3.096 persones que perderen la seva vida durant la contesa bèl·lica.