Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“Dona, Guerra Civil i franquisme”

Documenta Balear, | 16 marzo 2011

David Ginard (coor). Anna Aguado, Ángela Cenarro, David Ginard, Carme Molinero, Mary Nash i Susanna Tavera

Col·lecció:Menjavents

Tema:Història Contemporània

Pàgines:200

PVP:16.00

ISBN:978-84-15081-48-7

Data d’Edició:25/02/2011

Una visió actualitzada i de conjunt de la dona a l’Estat espanyol entre 1931 i 1975

Sinopsi

Els sis treballs agrupats en aquest volum pretenen proporcionar una visió actualitzada i de conjunt entorn de diversos àmbits de la història política i social de la dona a l’Estat espanyol entre 1931 i 1975. Així, s’hi analitzen la dinàmica política del període republicà des d’una perspectiva de gènere, els diversos rols exercits per les dones antifeixistes en l’Espanya en guerra, els models socioculturals impulsats per la Secció Femenina de la Falange, els escrits memorialístics redactats des de l’exili per algunes de les principals dirigents republicanes, l’activisme femení dins l’oposició política al règim de Franco i l’impacte de la repressió franquista contra el moviment de dones.

En síntesi, hom vol destacar que la Segona República i la Guerra Civil constituïren una època molt rica en esdeveniments respecte a les relacions de gènere, en què es varen entrellaçar continuïtats i canvis, però que la dictadura implantada el 1939 va anihilar la gran majoria dels progressos assolits. Amb tot, també s’hi propugna que el llegat de l’activisme polític femení dels anys trenta es va configurar com un magnífic referent que va propiciar la progressiva incorporació de les dones a la lluita democràtica antifranquista, preàmbul del desplegament del moviment feminista en els anys setanta

http://www.documentabalear.cat/cataleg.php?id=464