Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“Ordre Públic i violència a Catalunya (1936-1937)”

| 12 marzo 2011

Comitè de Mílicies Antifeixistes. Govern de la Generalitat

Sinopsis

El volum dona a conèixer amb rigor i cura, però també amb transparència, escrits relatius a l’ordre públic i la violència que tingué lloc a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. Es tracta sempre de textos que es troben a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del monestir de Poblet, textos d’una gran contundència sobre una època dura per al nostre país, uns moments amb llums, sí, però també amb ombres.

El llibre es divideix en quatre parts. La primera se centra en els organismes revolucionaris que dominaren el principi de la Guerra. Ens referim molt especialment al Comitè Central de Milícies Antifeixistes, organització clau per entendre els canvis radicals que sacsejaren la vida política, econòmica i social catalanes, però també a les Patrulles de Control. En la segona i tercera part s’agrupen els documents de la Generalitat que mostren el pas de l’ordre revolucionari al republicà. Entre aquests papers s’hi troba l’afer Revertés, és a dir, l’intent de complot i conspiració contra el president Lluís Companys per part de membres de la mateixa Generalitat. Tanca el llibre una part dedicada als conflictes locals on trobareu, entre molts d’altres, els fets ocorreguts al Vallès, al Garraf, a la Cerdanya, a la Terra Alta, a les comarques de Girona o al pla de Lleida. Incorporem també imatges de l’època i dels documents originals, mapes, un índex onomàstic i un altre de topònims.

AUTORS

Comitè de Mílicies Antifeixistes

Organisme revolucionari que es va fer càrrec de l’ordre públic i el front de guerra a Catalunya entre juliol i setembre de 1936, a banda d’implusar la col·lectivització de l’economia. Creat a iniciativa de la CNT, el seu cap visible era l’anarquista Joan García Oliver. En formaven part CNT, FAI, UGT, ERC, PSUC, POUM, UR i ACR.

Govern de la Generalitat

Institució de govern de Catalunya des de 1359. Els seus presidents durant el segle XX foren: Francesc Macià (1931-1933), Lluís Companys (1933-1940), Josep Irla (1940-1954), Josep Tarradellas (1954-1980) i Jordi Pujol (1980-2003).

ISBN: 978-936625-5-4

Mida: 16,8 x 24 cm.

Pàgines: 440

Preu:39 €