Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda, Noticias

Denuncia contra los aviadores italianos que bombardearon la ciudad de Barcelona en 1938

Altra Memoria, | 29 mayo 2011

El día 2 de junio se presentará la querella ante la Audiencia Nacional de Madrid

 

 

Estimados compañeros y compañeras, amigos y amigas,

El próximo 31 de mayo del 2011 en Barcelona se presentará a la prensa el texto de la denuncia contra los aviadores italianos que bombardearon la ciudad de Barcelona en 1938.

El día 2 de junio (aniversario de la proclamación de la República Italiana),   se presentará la querella ante la Audiencia Nacional de Madrid.

Si aún no te has adherido a la denuncia, puedes hacerlo respondiendo a este mail con tu nombre y dirección de correo electrónico. También puedes registrarte en nuestra web: www.altramemoria.org

 

Benvolguts companys i companyes i amics,

 

El proper 31 de maig 2011 a Barcelona es presentarà a la premsa el text de la denúncia contra els aviadors italians que van bombardejar la ciutat de Barcelona l’any 1938.

El dia 2 de juny (aniversari de la proclamació de la República Italiana) la querella es presentarà davant l’Audiència Nacional de Madrid.

Si encara no t’has adherit a la denúncia, pots fer-ho responent aaquest mail amb el teu nom i adreça de correu electrònic. També pots registrar al nostre web:

www.altramemoria.org

 

Cari compagni e compagne, amici e amiche,

Il prossimo 31 maggio, 2011 a Barcellona sarà presentato alla stampa il testo della denuncia contro il aviatori italiani che bombardarono la città di Barcellona nel 1938.

Il 2 giugno (anniversario della proclamazione della Repubblica italiana), presenteremo la denuncia al Nacional di Madrid.

Se non avete ancora aderito alla denuncia, è possibile farlo rispondendo a questa mail con il proprio nome e indirizzo email. È inoltre possibile registrarsi sul nostro sito: www.altramemoria.org

 

 

La memòria històrica italiana a Espanya’

Iniciativa política i legal contra l’estat italià.

“El futur es construeix a partir del coneixement del passat, però el passat l’escriu qui controla el present” deia Orwell.

El restabliment de la veritat, amb la condemna de botxins i agressors és una etapa ineludible en la lluita contra totes les formes de domini i opressió.

40 anys de dictadura i 30 d’amnèsia induïda han intentat esborrar la memòria de tot un poble, de tota una generació. No ho han aconseguit.

Sóm molta gent la que creu que, avui, restablir la veritat dels fets, recuperar aquella memòria col·lectiva ofegada i negada és una necessitat ètica.

Perquè no és possible per una societat girar pàgina fins que no hi hagi comprensió del seu passat.

Volem per tant portar l’estat italià, les institucions del qual s’han negat una i altra vegada a assumir cap responsabilitat pels fets protagonitzats per la seva maquinària bèl·lica i els seus militars durant l’era feixista, als tribunals.

Per intentar aconseguir, ni que sigui tard, ni que sigui poca, ni que sigui del tot i brutalment insuficient, una condemna dels agressors, dels seus actes i, sobretot, el reconeixement del dret de les víctimes a ser rescabalades.

Creiem fonamental, devant la passivitat i el capteniment poruc de les instàncies polítiques de tots els colors – italianes, espanyoles i catalanes – devant d’una iniciativa d’aquest caire, que sigui la societat civil amb els seus sectors progressistes i llibertaris al capdevant, a exigir de les instàncies judicials el processament i la condemna de l’estat italià com a responsable subsidiari dels crims de lesa humanitat, comesos entre 1936 i 1939 per les tropes de Mussolini, i que van culminar amb les actuacions de l’Aviazione Legionaria bombardejant ciutats i ametrallant columnes de civils en fuga.

Per cubrir les despeses del judici penal al devant de l’Audiència Nacional, del procediment civil a Itàlia i posteriorment al tribunal d’Estrasburg demanem que a més de firmar la declaració que adjuntem ingresseu la quantitat que us sembli adient al compte de la banca ètica:

 

Triodos Bank

NIF: G65190043

IBAN: ES55 1491 0001 28 1009175520

Codice BIC: TRIOESMM

ESTAT ITALIÀ VOLEM JUSTICIA

La intervenció de les tropes i armes enviades per Mussolini va ser decisiva en el triomf de la insurrecció militar de Franco.

L’Aviazione Legionària, amb més de 750 avions, va realitzar els primers bombardejos de saturació dirigits explícitament a assassinar i terroritzar la població civil d’una gran ciutat (Barcelona). Per aquells crims – 5.000 morts, 181 pobles i centres urbans atacats, milers d’edificis derruits – i per la violació de la legalitat internacional l’estat italià – contràriament a l’alemany – mai ha pagat compensacions, ni tan sols demanat disculpes. A diverses ciutats, com a Arezzo o Trieste, fins i tot es mantenen o s’inauguren espais dedicats a membres de les tropes feixistes que van participar a la “Guerra d’Espanya”.

Per construir una nova Europa dels pobles sobre valors compartits s’ha de restablir la veritat històrica i promoure l’exigència de justícia.

Ens adherim per tant a la demanda de processament de l’estat italià per tal que assumeixi la seva responsabilitat institucional pels delictes de lesa humanitat comesos per les tropes feixistes i particularment per l’Aviazione Legionaria a Catalunya i Espanya entre 1936 i 1939.

Exigim de les administracions catalanes que ofereixin el màxim suport material i legal a la iniciativa.