Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

“La presó de Can Mir. Un exemple de la repressió feixista durant la Guerra Civil a Mallorca”

“La presó de Can Mir. Un exemple de la repressió feixista durant la Guerra Civil a Mallorca” | 21 junio 2011

De Manel Suárez Salvà

 

 

296 páginas. 25,00 euros. Lleonard Muntaner

El cop d’Estat a Mallorca i les conseqüències que se’n derivaren ha estat objecte d’infinitat d’estudis i de reflexions, de manera que disposem d’un corpus força complet. Tanmateix, contínuament s’hi fan noves aportacions, algunes d’un valor innegable. La presó de Can Mir, n’és un bon exemple. Manel Suárez ha escrit la crònica ignorada de la repressió. Mai ningú no s’havia entretingut en els detalls domèstics com són ara el lloguer que pagava l’Administració per Can Mir, el preu de les obres de condicionament de l’antic magatzem de fustes en presó, la distribució de les estances entorn de la nau central, la manera com els presos feien passar (o no passar) les hores, l’amuntegament, l’alimentació, les latrines, la brutícia, les malalties que se’n derivaven… Però també es fa ressò de la solidaritat, de la voluntat de sobreposar-se a la tragèdia, de la dignitat davant la mort. En conclusió: ens trobem davant un llibre que ens fa pensar, ara que el tenim, que ens era indispensable per completar la biblioteca entorn de la Guerra Civil a Mallorca. (De la presentació de Llorenç Capellà)

MANEL SUÁREZ SALVÀ (Calvià, 1959). És mestre de secundària, en l’especialitat de llengua catalana i literatura, i investigador. Va ser regidor de l’Ajuntament de Calvià entre 1987 i 2003. Actualment (2011) és vicepresident de l’Associació Memòria de Mallorca i president del Consell Cívic de la Fundació Balear per a la Memòria democràtica. Ha orientat la seva tasca d’investigador a l’estudi de la Segona República a Calvià i a la recuperació dels testimonis de la repressió i l’estudi de les presons franquistes a Mallorca, sobre les quals ha fet nombroses conferències. Ha publicat La Ruta de la Memòria a Calvià i les ponències «La Federación Obrera Calvianense» i «La Fossa Comuna de Calvià», a les Jornades d’Estudis Locals de Calvià, i «Les Tretes de Can Mir», conjuntament amb Tomeu Garí, a les Jornades de Porreres. Ha coordinat la investigació i l’estudi per elaborar el Mapa de Fosses comunes de Mallorca per encàrrec de la Conselleria d’Afers Socials, una obra pendent de publicació.

 

 

LA LIBRERÍA DE CAZARABET

c/ Plana Sancho, 17

44564 – Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 – 686110069

www.cazarabet.com/lalibreria

libreria@cazarabet.com