Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Col·loqui Internacional ‘De l’exili a la deportació’

Memorial Democràtic, 12-09-11 | 13 septiembre 2011

Del 3 al 6 d’octubre de 2011. Museu d’Història de Catalunya

 

A la fi de la Guerra Civil, centenars de milers d’espanyols creuaren la frontera amb França fugint del feixisme i foren internats en camps de concentració. Amb l’avançament de l’exèrcit alemany, el maig de 1940 molts d’aquests espanyols i catalans van caure en mans dels nazis. Prop de 40.000 van ser integrats en companyies de treball a França i Alemanya. La gran majoria van ser internats en Stalags com a presoners de guerra i uns 10.000 van ser dirigits als camps de concentració de Mauthausen, Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen, Bergen-Belsen, Ravensbrück, Treblinka, Auschwitz o Neuengamme. Més de la meitat van morir als camps. El Govern franquista se’n desentengué, ja que foren considerats “rojos que no eren espanyols”.

Aquest col·loqui, que s’emmarca dins d’un projecte europeu amb suport de la UE, pretén situar en el panorama internacional l’episodi de la deportació espanyola en els camps nazis. També pretén reflexionar sobre la construcció de la democràcia a Europa des del període d’entreguerres fins als nostres dies per a fomentar una ciutadania europea conscient dels valors dels drets humans i de la democràcia.

 

Museu d’Història de Catalunya

Plaça Pau Vila, 3, Barcelona

Memorial Democràtic

Publicat per Mª José Barreiro López de Gamarra

http://estaciocollserola.blogspot.com/2011/09/colloqui-internacional-de-lexili-la.html?spref=fb