Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos, Noticias

Retirada del quadre homenatge a les víctimes de la repressió feixista de Vilafranca

Memòria de Mallorca, 20 Sep 2011 | 21 septiembre 2011

Per part del Batle Montserrat Rosselló Nicolau (PP)

 

Comunicat de Memòria de Mallorca

Memòria de Mallorca (MdM) manifesta el seu rebuig i la seva oposició a la retirada del quadre homenatge a les víctimes de la guerra civil de Vilafranca, obra de l’artista local Laura Riera, per part de l’actual batle pel Partit Popular Montserrat Rosselló Nicolau. Una obra donada per l’artista a l’Ajuntament i al poble de Vilafranca com a part de la moció de Recuperació de la Memòria Històrica dels Vilafranquers assassinats i represaliats pel feixisme durant la guerra civil. Una moció aprovada al Ple de l’Ajuntament per unanimitat de totes les forces polítiques amb representació municipal el passat 10 de novembre de 2010, l’obra que s’ha mantingut exposada al públic en el recinte consistorial, actualment ha estat retirada en el més absolut silenci

MdM condemna la actuació del Senyor Rosselló per la nul·la sensibilitat i empatia envers dels seus veïns i veïnes, i les seves famílies, represaliats pel feixisme de la guerra i la dictadura per la seva defensa del valors democràtics i de progrés encarnats en la II República Espanyola proclamada el 14 d’abril de 1931. No entenem com un servidor públic, un càrrec polític d’una formació política que es diu a si mateixa democràtica, pot ofendre de manera tan flagrant la memòria dels qui pagaren el preu més alt per la defensa dels valors i els drets civils dels que tots, inclòs el Batle Rosselló, gaudim en l’actualitat.

MdM no entén com el Senyor Rosselló Nicolau, actualment batle del municipi, quan es celebra el ple era regidor, pot exemplificar el seu desacord amb una moció legal, legítima i necessària, amb el record del general Manuel Goded, feixista declarat, traïdor consumat al seu jurament de lleialtat i conspirador de primera hora contra la democràcia Republicana i responsable primer de la repressió i mort de milers d’homes i dones a Mallorca aquell juliol de 1936; capturat, jutjat i condemnat a mort i afusellat a Barcelona (no a Madrid com erròniament afirmà durant el ple). A les democràcies reals, l’enaltiment i la justificació dels crims del feixisme són delicte que suposen penes de presó, a Espanya sembla ser “normalitat democràtica” per determinats partits polítics. En un règim de llibertat, els servidors públics, com el batle Rosselló, han de fomentar i defensar els valors democràtics, no pas la memòria de traïdors i conspiradors contra la legalitat i la legitimitat de la voluntat del poble expressada a unes eleccions

 

Per tot l’anteriorment exposat, MdM exigeix que:

El batle Montserrat Rosselló Nicolau (PP) faci acte de reposició immediata a l’Ajuntament de Vilafranca, del quadre de l’artista local Laura Riera, dedicat a la memòria de les víctimes del feixisme de la guerra i la dictadura de Vilafranca i demani excuses a tots els veïns i veïnes que s’hagin sentit ofesos per aquest acte, contrari als principis que han de regir la convivència entre els habitants de la vila i de totes les forces polítiques democràtiques amb representació municipal.

De no fer-ho, el batle pel Partit Popular, D. Montserrat Rosselló Nicolau, en representació seva i del seu partit, serà còmplice d’una nova ofensa a la memòria de milers de civils innocents de tota culpa i delicte, assassinats pel feixisme, enemics declarats de la democràcia, que el 18 de juliol de 1936 es van aixecar en armes per assassinar i anorrear de la història als que veien en la II República Espanyola el seu anhel complit de llibertat, democràcia i justícia social.

Memòria de Mallorca. 19 de setembre de 2011.

Adjuntam el punt 4art de la moció presentada, que també fou votada per l’actual batle , que exemplifica la gravetat de l’acció de retirada del quadre en memòria de les víctimes del feixisme a Vilafranca i l’enllaç del Ple Ajuntament amb la petició del Senyor Rosselló respecta del conspirador General Godet :

http://www.vilafrancaterrabona.com/actes/2009-11-10.pdf

Moció aprovada en el ple de dia 10 de novembre de 2010:

“4art.: L’Ajuntament de Vilafranca de Bonany, no amagarà més la història del seu poble i que el seu llegat sigui divulgat per tal de que les generacions futures recordin aquest trist i dramàtic episodi de la nostra memòria històrica. També fomentarà la no violència i l’ús dels espais democràtics per tal de que els seus veïnats puguin expressar els seus ideals. Des d’aquest ajuntament incentivarem la participació democràtica i la llibertat d’expressió.”

http://www.memoriadelesilles.org/?p=1155