Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Noticias

L’Associació Memòria i Història de Manresa fa una crida

Associació Memòria i Història de Manresa, | 8 febrero 2012

Per trobar familiars de mestres, alumnes i material educatiu de la República de la capital del Bages

 

 

 

L’Associació Memòria i Història de Manresa fa una crida per trobar familiars de mestres, alumnes i material educatiu de la República de la capital del Bages

L’Associació Memòria i Història de Manresa demana la complicitat de la societat civil manresana i fa una crida pública per a localitzar familiars de mestres de l’època de la República i alumnes d’aquests mestres, per tal d’entrevistar-los. Així mateix, també vol recuperar quaderns escolars, imatges o algun document destacat relacionat amb l’educació a la República a Manresa. L’objectiu d’aquesta demanda és la creació d’una pàgina web, dedicada als mestres de la República.

El projecte, que comandarà l’historiador i periodista Oriol Luján Feliu, tindrà per títol “Els Mestres de la República a Manresa. Trajectòries, pedagogies i depuracions” i es publicarà d’aquí a un any, aproximadament. Amb la concessió d’una subvenció del Ministerio de la Presidencia, l’Associació Memòria i Història de Manresa vol aportar la màxima informació sobre els mestres de la República a Manresa i els seus projectes educatius. Per això urgeix recuperar aquesta memòria i aquestes activitats de persones que van treballar per a un ensenyament d’acord amb els valors democràtics i els corrents pedagògics moderns. Al mateix temps, cal conèixer com el règim franquista va trencar completament aquest model amb les seves depuracions, inhabilitacions i degradacions.

Actualment l’Associació Memòria i Història de Manresa ja està treballant en la identificació dels professors que van fer classes a la Manresa de la Segona República, però li cal la complicitat de la ciutat per poder contactar i entrevistar els seus familiars, com també alguns alumnes i accedir als quaderns i material d’aprenentatge amb què van treballar.

El web que sorgirà d’aquest projecte –i que formarà part del portal www.memoria.cat- oferirà informació d’aquests mestres i dels seus models pedagògics, amb especial incidència en el Grup Escolar Renaixença, referent de l’escola republicana a Manresa. També es donarà prioritat a la trajectòria personal d’aquestes persones i en com els va afectar la repressió franquista i què va suposar per a l’educació a la ciutat.

El projecte es nodrirà dels documents, premsa i imatges sorgits de la investigació, del material escolar que s’aconsegueixi recuperar i de les entrevistes que es puguin fer tant a familiars de mestres com a alumnes de la República a Manresa.

Es poden aportar tot tipus d’informació i material a través del correu electrònic de l’Associació (memoria@memoria.cat).

Associació Memòria i Història de Manresa

www.memoria.cat

memoria@memoria.cat