Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Exposició “Catalunya bombardejada” al Castell de Montjuïc

Memorial Democràtic, | 6 abril 2012

Castell de Montjuïc del 30 de març al 13 de juliol


La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, conmemora el 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya. Es pot visitar al Castell de Montjuïc del 30 de març al 13 de juliol.
La mostra és un homenatge a les més de 5.000 víctimes mortals a Catalunya durant els bombardeigs indiscriminats de les aviacions italiana i alemanya durant la Guerra Civil. Explica, amb imatges, textos i objectes originals, com afectaren els bombardeigs, quins danys comportaren, quina resposta provocaren entre la població civil i què es pretenia amb aquests atacs sistemàtics.

Àmbits de l’exposició

La mostra consta de 14 plafons. Els primer bloc contextualitza històricament l’Europa dels anys trenta del segle XX amb l’auge del feixisme i el nazisme i l’incipient democràcia establerta a Espanya després de la proclamació de la Segona República al 1931.

Més endavant s’explica com la reraguarda republicana va esdevenir un dels objectius de l’aviació franquista, que comptà amb el decisiu suport de l’aviació alemanya i italiana. Proposa una mirada sobre els bombardeigs esdevinguts a Catalunya, especialment els que afectaren a Barcelona, Granollers, Lleida, Tarragona, Reus, Figueres i Girona.

El tercer bloc està dedicat a analitzar la resposta de la ciutadania i la societat civil davant els atacs aeris materialitzada amb la construcció de refugis i la seva organització davant els bombardeigs en base a sòlids valors de solidaritat i cooperació. Finalment, es dona a conèixer el llegat material d’aquest episodi a partir de la recuperació arreu de Catalunya de nombrosos refugis antiaeris i aeròdroms que han estat senyalitzats i posats en valor.

Els plafons combinen material gràfic de l’època – especialment fotografies procedents d’arxius nacionals i internacionals – i textos de caràcter històric, i responen als següents epígrafs:

El setge d’una democràcia incipient
La república bombardejada
Catalunya sota les bombes
En el punt de mira
Els bombardeigs a Barcelona
Els bombardeigs a Granollers
Els bombardeigs a Lleida
Els bombardeigs a Tarragona i el Penedès
Els bombardeigs a Girona i a Figueres
Els refugis antiaeris
Viure sota les bombes: els valors ciutadans, La resistència ciutadana i l’ajut internacional
Els bombardeigs sistemàtics sobre la població civil: de la Guerra Civil Espanyola a l’actualitat
La xarxa d’espais de memòria de Catalunya: refugis antiaeris i camps d’aviació recuperats.

Entre els objectes originals que s’inclouen destaquen el programa de mà i la fotografia de Pau Casals durant el concert que va oferir el 1938 al Teatre del Liceu de Barcelona en benefici dels infants víctimes de la guerra i dues sirenes emprades a la ciutat de Mataró per avisar a la població durant els bombardeigs.

Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques (1937-1938)

El front de guerra no va arribar a Catalunya fins la primavera de 1938. Des de mesos abans, però, els centres de producció hidroelèctrica dels rius de Lleida es van convertir en l’objectiu prioritari de l’aviació franquista.

El febrer de 1937 avions de la Legió Còndor alemanya reberen l’ordre de bombardejar les centrals hidroelèctriques ubicades a les conques dels rius Segre, Noguera Pallaresa, Flamisell i el Cinca a l’Aragó que subministraven bona part de l’energia necessària per al funcionament de la indústria catalana. S’iniciava així un seguit d’accions bèl•liques, que durarien pràcticament tot l’any 1937 i els primers mesos de 1938. Les bombes van arribar de sobte a unes contrades i uns pobles allunyats dels principals escenaris bèl•lics i van descobrir als seus habitants tots els horrors que la guerra podia suposar.

L’espai expositiu està dividit en tres àmbits: Els rius pirinencs com a centres productors d’energia per proveir Catalunya, les centrals col•lectivitzades i els bombardeigs a les centrals hidroelèctriques.
Del 30 de març al 13 de juliol de 2012
Castell de Montjuïc. Barcelona

Exposició Catalunya Bombardejada. Activitats paralel•les
28 de març, 19.00 h, Castell de Montjuïc
Taula rodona Els bombardeigs a Catalunya 1936-1939 Hi participaran els historiadors Xavier Domènech, Josep Rubió, David Íñiguez, David Gesalí i Pablo de la Fuente. Intervindrà també Anna Raya, testimoni del bombardeig que afectà al barri barceloní de la Barceloneta. A la taula es debatrà entorn els bombardeigs a les quatre demarcacions catalanes, amb especial incidència als esdevinguts a Barcelona i Granollers, Lleida, Tarragona i el Penedès i Girona.

19 d’abril, a les 18.30 h, Castell de Montjuïc
Conferència Els bombardeigs sobre les centrals hidroelèctriques dels Pirineus a càrrec de l’historiador Josep Calvet, i El Vesper de la Gloriosa i l’aviació republicana a Catalunya, 1936-1939, a càrrec dels historiadors Ramon Arnabat i David Íñiguez.

18 de maig, de 10 a 14 h, Castell de Montjuïc
Visites guiades a la mostra “Catalunya bombardejada” amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

23 de maig, 18.30 h, Museu d’Història de Catalunya
Passi del documental El braç de les fúries i presentació a càrrec dels seus directors, Jordi Guardiola i José Carlos Miranda. L’acte comptarà amb la presència d’Elisa Sales, testimoni del bombardeig del 2 de novembre de 1937 sobre la ciutat de Lleida.

7 de juny, 19 h, Museu d’Història Catalunya
Conferència Els bombardeigs: sociabilitat, defensa i resistència, a càrrec de l’historiador Josep Lluís Martín Berbois i Els bombardeigs de Barcelona. Records d’un infant, a càrrec de l’historiador Hilari Raguer.

28 de juny, 19 h, Castell de Montjuïc
Conferències Aspectes històrics i transcendència nacional i internacional dels bombardeigs a Catalunya, a càrrec dels historiadors Joan Villarroya i Josep Maria Solé i Sabaté. L’acte comptarà amb la presència d’Alícia Bou Centelles, testimoni del bombardeig que afectà el barri del Poblenou de Barcelona.
Activitats pedagògiques
Els serveis pedagògics del Memorial Democràtic ofereixen als docents un dossier pedagògic per treballar els bombardeigs a Catalunya a les escoles. Així mateix, i en paral•lel a l’agenda d’actes es duran a terme activitats adreçades al públic escolar, especialment als alumnes de secundària.

26 d’abril, 11.30 h, Castell de Montjuïc
Acte commemoratiu dels bombardeigs sobre Gernika, amb la conferència El Gernika. Una arma per la pau a càrrec de Malén Gual, conservadora de la col•lecció del Museu Picasso.

10 de maig, 11 h, i 4 de juliol, 18.30 h, Castell de Montjuïc
Projecció i taller entorn el documental Ramon Perera, l’home que va salvar Barcelona amb Montse Armengou, directora.

3 de juliol, 18.30 h, Castell de Montjuïc
Presentació de la guia didàctica del Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, de Santa Margarida i els Monjos (CIARGA) a càrrec de Laia Coma, professora de la Universitat de Barcelona i autora de la guia, Joan Santacana, professor de didàctica de les Ciències Socials de la UB, arqueòleg i museòleg i Ramon Arnabat, director del CIARGA.

 

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.961938315c5dbfe5dce8d210b0c0e1a0/?vgnextoid=2318e4ac1ddac110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=2318e4ac1ddac110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=60910149f2956310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD