Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Trentena concentració per la veritat, la justícia i la reparació

Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes | 24 mayo 2012

Dissabte 26 de maig a la plaça Sant Jaume, de 12 a 14 hores

 

 

DISSABTE, 26 DE MAIG DE 2012

PLAÇA SANT JAUME, 12 HORES

 

LLIBRE DE CONDOL COMBATIU. TRENTENA CONCENTRACIÓ VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ.

La Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes en aquesta trentena concentració per la veritat, la justícia i la reparació vol presentar-vos el llibre de condol combatiu, un llibre en construcció on la vostra paraula i les vostres històries seran les protagonistes.

 

Per què de condol? Perquè aquesta democràcia no ha sabut donar resposta a les peticions dels familiars de les víctimes del franquisme, ni a tots aquells que volen sentir-se ciutadans de ple dret i viure en una societat respectuosa i complidora dels mandats dels drets humans. Una societat que vol deslligar-se de la dictadura i dels seus vestigis actuals tenint total accés a la veritat, a la justícia i a la reparació per a les víctimes que van defensar la legalitat democràtica republicana de l’atac colpista del feixisme.

Per què combatiu? Perquè formarà part de la lluita pels drets de totes i tots els antifeixistes víctimes del franquisme. Un llibre que vol donar la paraula al poble amb total llibertat per a expressar les preocupacions, idees i reclamacions que no han estat escoltades per l’administració, donar veu a aquells que han vist dia rere dia com les institucions els hi donaven l’esquena, i també el poder legislatiu i el judicial. La paraula és una eina que esmolada amb la pedra de la democràcia i la llibertat potser tant perillosa per a aquells que no volen que es faci justícia, que quan no és segrestada, és tergiversada o manipulada per a disfressar la trista realitat d’un estat i d’un país que no avança pel camí correcte dels drets i les llibertats.

Amb quina intenció presentem aquest llibre en construcció? aquest llibre de condol per la democràcia i combatiu per la Memòria neix per a que s’assabentin de primera ma de la nostra frustració però també de la nostra determinació de continuar en aquesta lluita. Els familiars, amigues i amics de les víctimes, els represaliats pel franquisme que encara viuen i la gent conscienciada i amb principis NO OBLIDEM i guardarem amb gelosia les memòries per a que, un dia molt proper, la lluita d’aquestes dones i homes per alliberar-nos del feixisme, ocupin el lloc que per dret els hi pertoca a la història. Els treurem de la infrahistòria que va fabricar el franquisme, que va continuar la transició i que encara forma part d’una societat que percep les reclamacions de drets per a les víctimes de la dictadura com una cosa del passat i, pitjor encara, com un perill pel present. El veritable perill és oblidar i no fer els deures democràtics i creure que vivim en un estat de dret on no tenim res a dir.

Aquest llibre no el podran cremar, ni trencar, ni tancar a l’infern, als soterranis de les biblioteques segrestats per una dictadura malalta de censura fins al ridícul, com es va fer durant 40 anys de pensament únic i repressió. Aquest llibre som tots nosaltres i cada vegada que ens apleguem creixerà i quan més ens afegim i més ens comuniquem més gran és farà fins al punt de caure amb tot el seu pes sobre la impunitat del franquisme esclafant aquesta anomalia “democràtica” regnant.

Recollim memòria. Parlem amb els pares, amb els avis i els besavis, abans de que les seves memòries es perdin en l’oblit i el silenci. Poden semblar històries petites però juntes són grans i dignes, i mantenir-les vives és una manera de donar les gràcies per la seva lluita i el seu compromís a totes aquestes persones anònimes.

Et convidem a participar en aquesta iniciativa reivindicativa i solidària amb les nostres víctimes, les teves víctimes, el dissabte 26 de maig a la plaça Sant Jaume de12 a14 hores. Us hi esperem a vosaltres i les vostres paraules.

Gràcies a totes i a tots pel recolzament i el suport rebut en aquests més de tres anys de demostració al carrer del nostre rebuig a lleis i governs de desmemòria. Continuem.

També pots fer arribar la teva queixa, exigència, reflexió o la teva història al següent correu: mesacatalunya@gmail.com.

http://mesadecatalunya.blogspot.com/2012/05/normal.html