Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

La Batalla del Varsòvia. La història de l’hospital de Toulouse fundat pels exiliats republicans

| 3 julio 2012

Àlvar Martínez, Juli Esteve (dirs.)

 

60′ DVD. 15,00 euros. Info TV

La Batalla del Varsòvia, conta la història de l’Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc, creat el 1944 pels guerrillers republicans. En principi, estava destinat a atendre els ferits de l’Operació Reconquista, l’intent republicà d’invadir la península per la Vall d’Aran. Però en fracassar l’ofensiva, amb el temps acabà convertint-se en el centre sanitari de referència per als 150.000 exiliats al sud de França.

El documental s’ha produït per iniciativa del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic de Catalunya. Al cap i a la fi, fins al 1950, molts dels metges d’aquell hospital foren catalans que escaparen a principis del 1939 de l’exèrcit franquista que s’acostava a Barcelona. També ha comptat amb el suport de les universitats de València, Alacant i Miguel Hernández, d’Elx, com també el de l’Institut d’Història de la Ciència i la Medicina López Piñero, del CSIC i la UV. Val a destacar igualment una llista de més de 50 donants particulars, encapçalats per CCOO del PV i l’empresa Disbauxes i Naumàquies.

El documental, de 60 minuts, es va rodar a finals de la primavera passada sobretot a Toulouse i diverses ciutats del seu voltant, la Jonquera, Barcelona i València. Però inclou també imatges d’aquells anys 40 procedent de diversos arxius audiovisuals.

‘La Batalla del Varsòvia’ inclou testimonis d’aquells refugiats del 1939 encara supervivents o dels seus descendents, de familiars dels metges francesos que ajudaren els republicans i d’experts en la matèria, com els historiadors Sebastiaan Faber i Jordi Guixé i el professor Àlvar Martínez, coguionista i codirector del documental, juntament amb Juli Esteve. La imatge va a càrrec d’Antoni Arnau i l’edició i postproducció és d’Esther Albert.

El documental s’estrenarà pròximament a Barcelona i a València. També s’ha editat en un DVD de doble durada que inclou, a més, els testimonis de vida de quatre republicanes refugiades des del39 aToulouse i la pel·lícula ‘Spain in exile’ (18 minuts), produïda el 1948 pel Joint Antifascist Refugee Committee i l’Unitarian Service Committee, dos entitats nordamericanes que destacaren per l’ajuda humanitària als espanyols exiliats a França.

Más información:

http://www.infotelevisio.com/documentals/la-batalla-del-varsovia/