Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

La riuada de Franco. Pugnes polítiques, propaganda i corrupció en el context de les inundacions del Vallès (1962)

| 9 octubre 2012

De Ferran Sales Aige, Lluís Sales Favà
264 páginas 17 x 24 cms. 19,00 euros. Pagès

Pugnes polítiques, propaganda i corrupció en el context de les inundacions del Vallès (1962)

La riuada del Vallès de la tardor del 1962 deixà un saldo de més de sis-cents morts, centenars de cases i fàbriques destruïdes i milers de damnificats. El règim convertí aquesta tragèdia en una campanya de propaganda a favor del cap d’Estat, el Caudillo Francisco Franco. Alguns sectors de l’oposició detectaren la manipulació franquista, però un dels pocs a combatre- la fou Josep Tarradellas. El president de la Generalitat, capitanejant els exiliats polítics, desafià el franquisme amb la promoció de col•lectes. En aquesta operació, comptà amb la col•laboració dels monjos de Montserrat. Aquesta fou una de les maniobres més ambicioses dutes a terme per la Generalitat a l’interior de Catalunya des del final de la Guerra Civil.

Ferran Sales Aige (Lleida, 1946). Periodista. Ha treballat durant més de 45 anys en diverses publicacions, entre les quals el Diario de Barcelona, Mundo Diario, Tele Exprés, Avui, El Periódico i El País, on s’hi estigué 28 anys i on fou membre fundador de l’equip d’investigació, i corresponsal al Magreb i a l’Orient Mitjà. L’any 1994 rebé el premi Cirilio Rodríguez al millor corresponsal de l’any pel seu treball sobre la Guerra Civil a Algèria.

Lluís Sales i Favà (Barcelona, 1982). Llicenciat en Història per la Universitat de Girona (UdG). L’any 2008 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats amb el Treball de Recerca. Actualment treballa en la seva tesi doctoral sobre la societat baixmedieval. Darrerament ha obtingut la Beca d’Investigació en Ciències Socials i Humanes del Patronat Francesc Eiximenis (Diputació de Girona).