Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

‘Catalunya bombardejada’ a Tarragona

Memòrial Democrátic, 19 Ene 2013 | 20 enero 2013

cat_bomb_2El 24 de gener, a l’Espai Tabacalera, Jordi Piqué oferirà la conferència ‘Tarragona sota les bombes’


El 24 de gener, a l’Espai Tabacalera, Jordi Piqué oferirà la conferència ‘Tarragona sota les bombes’, i es presentarà una mostra de documents relatius als bombardeigs sobre la ciutat.
El director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, i la tinenta d’alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, participaran dijous, 10 de gener, a les 18 h, en l’homenatge a les víctimes dels bombardeigs a la ciutat i en la inauguració de l’exposició Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil.
L’exposició es pot visitar, fins al 27 de gener, a l’Antic Ajuntament (Major, 39). L’homenatge i la inauguració de la mostra han estat organitzats en el marc del 75è aniversari dels bombardeigs sobre el municipi entre 1937 i 1939.

El programa d’activitats amb motiu del 75è aniversari dels bombardeigs sobre Tarragona inclou també altres propostes. Dijous, 24 de febrer, a les 19 h, tindrà lloc, a la Sala d’Actes de l’Arxiu (Av. Vidal i Barraquer, s/n) la conferència Tarragona sota les bombes, a càrrec de Jordi Piqué, cap de servei de L’Arxiu de Tarragona, i es presentarà una mostra de documents relatius als bombardeigs sobre la ciutat. La Sala d’Actes de l’Arxiu acollirà també divendres, 1 de febrer, a les 19 h, la presentació del llibre La Idea. Negre sobre blanc, articles de Josep M. Alomà, de Ramon Gras Alomà, a cura d’Heleno Saña i de Jordi Piqué.

Els actes commemoratius dels bombardeigs han estat organitzats per l’Ajuntament de Tarragona, el Museu d’Història de Tarragona, l’Arxiu de Tarragona, la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Els bombardeigs sobre Tarragona
L’abril de 1937 es produïren els primers bombardeigs sobre les ciutats de Tarragona i Reus. Aquestes accions es van repetir durant tota la guerra, intensificant-se a finals de 1938 i principis de 1939, quan es desenvolupà l’ofensiva sobre Catalunya. Els quinze dies previs a la seva caiguda, el 15 de gener de 1939, Tarragona va rebre 33 atacs. En total, des d’abril de 1937, hi va haver 144 bombardeigs amb un total de 230 víctimes mortals i 607 edificis afectats.

Exposició

‘Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil’
Del 10 al 27 de gener
Antic Ajuntament
Major, 39
Tarragona
Activitats

Conferència “Tarragona sota les bombes”, a càrrec de Jordi Piqué, amb la presentació d’una mostra de documents relatius als bombardeigs sobre la ciutat
Dijous, 24 de gener, a les 19 h
Sala d’actes de l’Arxiu, segona planta M2 de l’Espai Tabacalera
Av. Vidal i Barraquer, s/n
Tarragona

Presentació del llibre La idea. Negre sobre blanc. Articles de Josep M. Alomà, de Ramon Gras Alomà, a cura d’Heleno Saña i de Jordi Piqué.
Divendres, 1 de febrer, a les 19 h
Sala d’actes de l’Arxiu, segona planta M2 de l’Espai Tabacalera
Av. Vidal i Barraquer, s/n
Tarragona

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.961938315c5dbfe5dce8d210b0c0e1a0/?vgnextoid=2318e4ac1ddac110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=2318e4ac1ddac110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=6b157eb5c9e1c310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD