Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Presentació de «El Cànem: de fàbrica dels Godó a presó de Franco»

L'Avenç, | 4 febrero 2013

El Cànem 1915Barcelona: 7 de febrero Salón de actos del Centro Cívico Can Felipa del barrio del Poble Nou

 

7 de febrero de 2013 – 19:30 horas

Salón de actos del Centro Cívico Can Felipa del barrio del Poble Nou.

 

Us convidem a la presentació de la sèrie monogràfica “El Cànem: de fàbrica dels Godó a presó de Franco”, de Jaume Busqué i Barceló i Lluís Bursó i Molina. L’acte tindrà lloc el dijous 7 de febrer de 2013 a les 19:30 h a la sala d’actes del Centre Cívic Can Felipa (carrer de Pallars 277 de Barcelona). Hi intervindran: Jaume Busqué i Lluís Bursó, autors del treball; Aram Monfort, professor d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Maria Muñoz, director de L’Avenç; i Jordi Fossas, president de l’Arxiu Històric del Poblenou. [+]

«El Cànem: de fàbrica dels Godó a presó de Franco» és una sèrie de tres articles publicats a L’Avenç de desembre de 2012 i gener i febrer de 2013, en què Jaume Busqué i Lluís Bursó investiguen els elements clau de la transformació del Cànem, una antiga fàbrica de filats i teixits de jute, cànem i lli, propietat de la família Godó, editors de La Vanguardia, en una presó del règim franquista, una extensió al Poblenou de la presó Model.

Fills d’Igualada, industrials i polítics, fundadors i propietaris de La Vanguardia, a la fi del segle XIX els Godó van crear un conjunt d’indústries del ram tèxtil al carrer Llacuna del barri del Poblenou.

Després de la Guerra Civil, Carlos Godó Valls, que havia retornat de Gènova i de San Sebastián, va recuperar La Vanguardia i totes les seves propietats. Godó Valls va cedir a les autoritats franquistes una part de la fàbrica del Poblenou, per ser destinada a centre penitenciari per a homes, en la “prisión provisional de Pueblo Nuevo”, coneguda com “El Cànem”. La presó del Poblenou va tenir una vigència de tres anys, de 1939 a 1942. Depenia de la presó Model, igual com les altres “habilitades” o presons auxiliars: la del carrer de Sant Elies al barri de Sant Gervasi i el Palau de les Missions que era en un antic pavelló de l’Exposició Internacional de Barcelona a Montjuïc. A la presó del Poblenou va registrar-s’hi una xifra màxima de 960 presos en un espai extremadament reduït. En aquell mateix període, l’univers penitenciari de Barcelona va ser molt més gran i es completava en el camp de concentració d’Horta, la presó militar del castell de Montjuïc i la presó de dones de Les Corts a l’antiga masia Can Duran, on avui s’aixeca El Corte Inglés de l’avinguda Diagonal, a més de la presó cel·lular: la Model del carrer Entença de Barcelona.

 

La fábrica era propiedad de la familia Godó , fundadores y editores de La Vanguardia que crearon un conjunto de industrias del ramo textil en la calle Llacuna a finales de siglo XIX.

Después de la guerra civil cedieron a las autoridades franquistas una parte de la fábrica para ser destinada a centro penitenciario masculino que tuvo vigencia de 1939 a 1942. Dependía de la cárcel Modelo, al igual que las otras prisiones auxiliares: la de la calle San Elías el barrio de Sant Gervasi y el Palacio de las Misiones , antiguo pabellón de la Exposición Internacional de Barcelona en Montjuïc.

http://www.lavenc.com/index.php?/cat/actualitat/Presentacio-de-El-Canem-de-fabrica-dels-Godo-a-preso-de-Franco