Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

‘Memòria de la barbàrie i construcció de futur’

| 24 marzo 2013

Memoria-_Barbarie_Reyes_MateDe Reyes Mate, a la venda

 

El volum recull el text íntegre de la conferència pronunciada pel filòsof el 25 de gener de 2012, al Palau de la Generalitat, amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

Els lectors ja disposen del text íntegre en versió trilingüe de la conferència pronunciada per Reyes Mate al Palau de la Generalitat, el 25 de gener de 2012. El professor emèrit d’investigació del CSIC la va oferir amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i del Dia Europeu en Memòria de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat.

“Podem dir que la batalla del record està guanyada contra el silenci dels primers anys, però, fem de veritat memòria?” Amb aquesta pregunta Reyes Mate planteja la difícil tasca de recordar després de l’Holocaust. Mate incideix en la diferència entre recordar els fets passats i fer memòria del significat que aquests fets han tingut: fer memòria de la barbàrie.

El filòsof repassa el significat que la categoria memòria ha tingut al llarg del temps i com s’ha interpretat al segle XX. Se centra, especialment, en quin ha estat el paper de la memòria després de la Segona Guerra Mundial, quan ha donat visibilitat a allò que la ciència i la cultura han amagat a l’hora d’explicar la història: el patiment. El patiment de les víctimes. I és en aquest moment, després de la guerra, que apareix el deure de recordar i l’imperatiu del mai més.

La present publicació se suma al corpus d’obres que plantegen el gran dilema de com pensar el passat després de l’experiència d’Auswitzsch: com pensar el passat des de la barbàrie. En paraules de Reyes Mate, no es tracta de recordar periòdicament els fets que s’esdevingueren. Hem de repensar la política, l’ètica, l’estètica, fins i tot la veritat, tenint en compte el sofriment anònim que acompanya la construcció de la història.

El llibre es pot adquirir a la Llibreria de la Generalitat de Catalunya  i a lesllibreries acreditades per la Generalitat .

Memòria de la Barbàrie i de la destrucció, de Reyes Mate

• Editor: Departament de Governació i Relacions Institucionals

• Pàgines: 60

• Any: 2012

• ISBN: 978-84-393-8928-6

http://www20.gencat.cat/portal/site/memorialdemocratic/menuitem.961938315c5dbfe5dce8d210b0c0e1a0/?vgnextoid=2318e4ac1ddac110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=2318e4ac1ddac110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=48eeee2403c6c310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD