Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

Fraga, innocent o culpable?

Sapiens.cat, | 6 abril 2013

fraga2_2Analitzem una de les personalitats més controvertides de la vida política espanyola

Manuel Fraga, innocent o culpable?

Era Manuel Fraga un franquista oportunista o, per contrari, era un demócrata convençut? Coincidint amb la mort del polític recuperem el reportatge que el periodista Jordi Finestres va escriure per a Sàpiens amb l’assessorament de l’historiador Andreu Mayayo. El text, pulicat en el número 21 de la nostra revista (juliol, 2004) analitza una de les personalitats més controvertides de la vida política de l’Estat a partir de les seves actuacions i fins el 1978, quan el llavors president d’Alianza Popular es va convertir en un dels pares de l’actual Constitució.

Cal jutjar el passat?

El pas d’una dictadura a un règim democràtic és, arreu del món, un procés laboriós i complex. Massa sovint, els responsables polítics han de fer autèntics malabarismes per fer coincidir les diferents peces que hi ha en joc dins del tauler. La Transició a l’Estat espanyol no va ser una excepció en aquest camí d’obstacles. En els mesos i els anys posteriors a la mort de Franco —al llit, no ho oblidem—, el soroll de sabres de l’exèrcit va ser present davant de cada tímida reforma. Eren temps difícils, plens d’esperances però també de temors, en què el mot prudència es va imposar a la paraula valentia.

Una de les moltes conseqüències d’aquella Transició va ser la imposició d’un mantell de silenci sobre una època cabdal de la nostra història. Un silenci que va cobrir tant els botxins franquistes com els seves víctimes. Però avui, gairebé quaranta anys després de la mort del dictador, l’opinió pública exigeix la recuperació completa del nostre passat recent, sobretot de les seves pàgines més fosques. Per això ens vam proposar d’entrar en el debat i ‘jutjar’ sense condicionants un dels personatges clau de l’anterior règim: Manuel Fraga, darrer alt dirigent franquista. I per això hem comptat amb l’inestimable ajut de dos especialistes d’excepció: Manuel Milian Mestre i Josep M. Solé i Sabaté, que ens aporten els pros i contres d’un polític polèmic com cap altre.

http://www.sapiens.cat/ca/notices/2012/01/manuel-fraga-innocent-o-culpable-1706.php