Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda

Exposició: La cultura oficial de la Barcelona franquista

Ayuntament de Barcelona, 23/04/2013 | 14 mayo 2013

AHCB (galeria)_thb_medArxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Del 13 de maig al 31 d’octubre

 

 

Aquesta exposició explica, mitjançant una selecció de documents del fons de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, alguns dels aspectes més rellevants de la política cultural menada pel primer Ajuntament franquista de la ciutat, el principal objectiu de la qual era la depuració de la tradició catalana, laica i democràtica de Barcelona.

La Ponència de Cultura, presidida per Tomàs Carreras i Artau, va proscriure les manifestacions vinculades a la creació d’una identitat cultural nacional per centrar-se en la construcció d’una nova imatge de la ciutat, compatible amb la «Unidad de España» que el règim imposava.

L’exposició es divideix en tres grans àmbits:

El primer, L’organització cultural i la depuració històrica, il·lustra la importància concedida al patrimoni històric, el qual esdevé el centre de les principals activitats culturals generades durant el període. La direcció a mans d’Agustí Duran i Sanpere ofereix una visible continuïtat amb les polítiques engegades per la Generalitat republicana.

El segon àmbit, La projecció nacional i internacional de la ciutat, fa visibles les diferents iniciatives propiciades des de l’Ajuntament per convertir Barcelona en un referent significatiu dins de l’Estat franquista i assolir una projecció internacional, d’acord amb les ambicions de l’alcalde, Miquel Mateu i Pla, que no renunciava a obtenir protagonisme per a la ciutat.

Finalment, en el tercer àmbit, La represa de la vida cultural oficial, paraoficial i popular, es recull una selecció de les manifestacions culturals, gràcies a les quals es recupera una certa vida social i es fa plenament visible la connivència entre el poder polític i l’econòmic, local i forà, antic i sobrevingut, alhora que mostra el contrast entre el luxe dels vencedors i la misèria en la qual viu la majoria de la població barcelonina.

Aquesta exposició forma part d’un projecte més ampli que, amb el títol Barcelona en postguerra, 1939-1945, vol mostrar al públic barceloní la riquesa dels fons documentals del Sistema Municipal d’Arxius.

Veure Barcelona en postguerra, 1939-1945

http://w110.bcn.cat/portal/site/ArxiuHistoric/menuitem.8c370d8126dc467925e025e0a2ef8a0c/?vgnextoid=5ebace92f373e310VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextfmt=formatDetall&lang=ca_ES