Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Noticias

La denúncia de 300 historiadors pel bloqueig a la documentació militar i diplomàtica arriba al Congrés i al Senat

Ara.cat, 10/07/2013 | 11 julio 2013

archivos militaresInvestigadors d’arreu del món exigeixen que es garanteixi l’accés a la informació del segle XVI al XX, que el govern ha declarat «secreta»

 

SÍLVIA MARIMON Barcelona |

«És una anomalia sense parangó internacional: cap altre país ha bloquejat l’accés a la documentació històrica que abraça des del segle XVI al XX», denúncia el comunicat, que el cap de setmana passat prop de 300 investigadors van fer arribar al Congrés i al Senat. En el comunicat [llegeix-lo aquí], els historiadors exigeixen que es desbloquegi immediatament l’accés a la documentació diplomàtica de caràcter històric que el ministeri d’Assumptes Exteriors i de Cooperació manté classificada com a «secreta» i «reservada» des del 2010. Sol·liciten també que es garanteixi l’accés a 10.000 documents militars del període 1936-1968 que el ministeri de Defensa ha decidit retenir, malgrat que havien de ser desclassificats el 2011.

La petició la firmen historiadors d’arreu del món. Entre ells, Jean-Marc Delaunay, Ángel Viñas, Helem Graham, Borja de Riquer, Joan Maria Thomàs, Henry Ettinghausen o Christopher Schmidt-Nowara. També hi ha la firma de l’ambaixador Carlos Miranda, l’exsenador Josep Varela i Serra o l’escriptora i exdirectora de la Biblioteca Nacional Rosa Regàs.

El conflicte per l’accés a la documentació es remunta al setembre del 2011, quan el ministeri d’Assumptes Exteriors va començar a bloquejar la consulta d’informació històrica. Quan els historiadors demanaven accedir-hi, els responien amb un acord adoptat pel consell de ministres del 10 d’octubre del 2010, segons el qual la classificació de secret s’estenia pràcticament a tots els aspectes de les relacions internacionals sense limitació temporal.

http://www.ara.cat/cultura/historiadors-documentacio-al-Congres-Senat_0_953304821.html