Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Noticias

Santa Margalida: Joan March és Fill Il·lustre des de 1956 pel seu suport al ‘Movimiento’

Arabalears.cat, 09/10/2013 | 10 octubre 2013

Juan-MarchLa troballa d’un document inèdit reobre la polèmica sobre els honors als colpistes

 

MARGALIDA BONNÍN Santa Margalida. | Actualitzada el

La creació de l’arxiu digital de les actes dels plens de l’Ajuntament de Santa Margalida ha tret a la llum una informació de la qual no es tenia constància. El magnat Joan March (Santa Margalida, 1880-Madrid, 1962), qui va arribar a ajuntar una de les majors fortunes del món i va subvencionar l’alçament de Franco durant la Guerra Civil, és Fill Il·lustre del poble on va néixer. Així ho demostra l’acta del ple extraordinari duit a terme el 20 de novembre de 1956, que té un únic punt en l’ordre del dia: la declaració de Fill Il·lustre de Joan March Ordinas.

El document esmentat recull la defensa d’aquest nomenament que féu qui llavors era batle de Santa Margalida, Antonio Pujades Gomila. L’escrit destaca com a mèrits de l’homenatjat l’ajuda «que va concedir al Glorioso Movimiento Nacional» i la creació de la Fundació Joan March, que data de 1955. Segons l’acta, el nomenament del banquer s’aprovà de manera «unànime i clamorosa». Aquesta unanimitat, però, no hi és entre els grups polítics de l’actual Consistori margalidà.

El batle, Antoni Reus (Suma pel Canvi), afirmà ahir que si el títol es deu a la seva tasca a favor dels colpistes se li hauria de retirar. Tot i això, no va avançar cap actuació respecte d’aquesta qüestió per part de l’Ajuntament, ja que va saber la notícia ahir. Per la seva banda, altres grups com Convergència per Santa Margalida (a l’equip de govern) i el Partit Popular (a l’oposició) mostraren la seva sorpresa i no volgueren precipitar-se a manifestar cap opinió. Finalment, Miquel Cifre, exbatle de la vila, apuntà, a títol personal, que «un colpista no pot ser Fill Il·lustre de Santa Margalida» i apuntà que si el document hagués sortit a la llum quan ell era primer edil hauria fet tot el possible per retirar el títol a qui és conegut com el «banquer de Franco».

Les possibles explicacions

S’ha tingut constància d’aquest document gràcies a la tasca de digitalització que duen a terme Margalida Rosselló, administrativa de l’Ajuntament, i Antoni Mas, tècnic de Cultura. Quan Rosselló va trobar l’acta fa alguns mesos i ho va comentar a Mas, aquest va exclamar que no podia ser, segons relaten, ja que ningú no en sabia res. Així ho demostra el fet que a la sala de plens no hi penja el retrat de March i que el 2004 hi hagué un intent de nomenar-lo Fill Il·lustre – videntment, sense saber que ja ho era-, que no va triomfar.

A partir d’aquí, sorgeix la pregunta de per què se li va atorgar aquest títol. La resposta la té clara Miquel Monjo, nebot de March i gran coneixedor de la seva biografia. «Va ser pels doblers», apunta, «de la mateixa manera que ho són tots els reconeixements que té a diferents pobles de l’illa». Monjo va assenyalar que ell ja tenia constància que una comitiva de regidors de l’Ajuntament havia visitat March al palau que aquest tenia a Cala Rajada, conegut com la torre Cega, per demanar-li un donatiu. En veure’ls, segons li havia explicat un dels edils presents aquell dia al nucli costaner, el banquer no els va deixar ni tan sols entrar a la casa i va rebutjar donar cap ajut al Consistori amb l’argument que en aquell moment passava per una mala ratxa. «Es va riure d’ells», apunta Monjo, «ja que en aquell temps Verga ja era l’home més ric de l’Estat i tenia una de les fortunes més grans del món». La coincidència de dates reforça la hipòtesi que aquella visita de regidors responia a la prèvia declaració de Fill Il·lustre del 20 de novembre. Així mateix, la negativa del banquer podria donar indicis de la causa per la qual el nomenament no es va fer públic.

http://www.arabalears.cat/balears/Joan-March-Fill-Illustre-Movimiento_0_1007899282.html