Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Artículos y Documentos

La caiguda de Barcelona, 1939

| 25 marzo 2014

Sin título-1De Estanislau Torres

 

192 páginas      17 x 24 cms. 15,00 euros. Pagès

La vigília de l’entrada dels nacionals a Barcelona [26 de gener de 1939] “un camió ens va dur fins al carrer de Londres. Nosaltres vivíem al Clot però vam acordar tota la família d’anar a cal meu avi. Ens semblava que era millor estar-nos en un lloc cèntric i habitat, que no pas en un barri situat a l’extraradi com era el Clot aleshores. Puc dir, doncs, que ens van deixar ben bé davant de casa. El comiat amb el xofer i el seu ajudant, tots dos soldats republicans, va ser ràpid. La mare els va oferir diners. No els van acceptar. No valen res, van afegir. Tabac, doncs? Això sí, van agrair.” Escriu Estanislau Torres que el 1939 tenia tretze anys. I el camió va marxar corrents en direcció França. Al cap de poques hores, els feixistes ja rodaven pels carrers de l’Eixample.

Estanislau Torres i Mestres (Barcelona, 1926) és un escriptor que ha publicat una trentena llarga d’obres, ja sigui cròniques, viatges, novel ·les, contes, així com reconstruccions de moments històrics. Entre altres obres d’Estanislau Torres cal esmentar La batalla de l’Ebre, Les tisores de la censura, Entre el Clot i el Guinardó o Cel de tardor.