Federación Foros por la Memoria
Comunicados y Documentos de la Federación
Noticias
Agenda
Artículos y Documentos
Home » Agenda, Federación Foros por la Memoria

Presentación de: “Memòria de les Oblidades”, de Tecla Martorell

Fòrum de Tarragona per la Memòria, | 17 enero 2020

Tarragona. 24 de Gener. 20 h.

 

 

 

 

 

Presentación de: “Memòria de les Oblidades”, de Tecla Martorell

amb Rosa Andreu

Teatre de INS Antoni de Martí i Franquès

Tarragona. 24 de Gener. 20 h.

 

A la mort del dictador, el país inverteix molts esforços en fer el trànsit a la democràcia i oblida el patiment de moltes persones oblidades a les fosses comunes. Famílies senceres van invertir temps i diners intentant trobar els cossos dels seus familiars per dignificar-los sense èxit.

Darrerament entitats i associacions han recollit aquestes demandes i s’han fet ressò d’aquesta necessitat que a la vegada pretén aixecar la pols d’un capítol de la nostra història. Amagar, oblidar o distorsionar el passat no és un bon solatge per aixecar-hi el futur. Només s’aprèn de la història quan es coneix.

L’obra Memòria de les oblidades, fonamentada en la documentació facilitada pels historiadors del Fòrum de Tarragona per la Memòria, intenta recrear la vida de quatre dones empresonades a la presó de les Oblates i recordar l’única afusellada que encara roman a la fossa comuna de la ciutat.

Un cop acabada la Guerra civil espanyola, el règim franquista inicia una etapa de repressió entre els considerats contraris.

Milers de persones marxaran a l’exili mentre que altres patiran el control, la humiliació, judicis sense cap mena de garantia, deportacions, empresonaments i morts.

Quatre dones: la Maria, l’Annita, la Dolores i la Teodora seran jutjades, condemnades a presó i, seguint la política de dispersió de presoners de la maquinària franquista, seran traslladades al Convent de les Oblates de Tarragona, convertit en presó. Soles, allunyades de les seves famílies i suportant dures condicions carceràries acabaran els seus dies enterrades a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona. 

  • Tecla Martorell  – Text original i dramatúrgia
  • Joan Pascual – Direcció artística
  • Rosa Andreu – Actriu:
  • Ferran Barrios – Música original i intèrpret

http://conventarts.cat/temporada-hivern-primavera-2019/mem%C3%B2ria-de-les-oblidades/