Artículos y Documentos

Cementerio de Valencia. Carta a Rita Barberá para pedirle la paralización de las obras: Entra y firma
Fòrum per la Memòria de València - 10/05/2006




Si estàs d'acord amb el contingut de la carta ompli el formulari de baix amb les teues dades i polsa"Enviar", per a enviar un email a Rita Barberá, alcaldesa de València

A l'Excma. Sra. Rita Barberá Nolla, alcaldessa de València

Havent obtingut informació sobre les successives negatives, que l'Ajuntament de València ha donat a les peticions que se li han fet arribar des del Fòrum per la Memòria del País Valencià, en el sentit d'honrar i preservar la memòria de les víctimes del franquisme, vull exposar-li el següent:

Compartisc i done suport a la demanda urgent que les obres de construcció, de més d'un miler de nínxols nous sobre la Fossa Comuna de la Secció 7ª Dreta del Cementiri General, siga paralitzada immediatament . Aquesta petició de paralitzar les obres es va fer pel Fòrum per la Memòria amb data 20 d'Abril, i va ser recolzada posteriorment per una moció conjunta de EUPV-PSOE el 28 d'abril.

Com vostè sap molt bé, es tracta de l'única Fossa Comuna que no ha estat destruïda de les 5 fins ara trobades, en ella van ser enterrades més de cinc mil persones entre abril de 1939 i febrer de 1940, després de l'entrada de les tropes alçades contra el Govern de la Republica, en la seua majoria víctimes, d'una manera o altre, de la repressió i política d'extermini sobre el poble republicà que les tropes franquistes i el Règim que van instaurar van seguir. Inste a l'Ajuntament de València que preserve per a la memòria la parcel·la que ocupa aquesta Fossa, s'hagen realitzat o no exhumacions en ella, perquè sobre ella és possible encara construir un Memorial que rescate de l'oblit a les víctimes recuperant els seus noms.

Compartisc i done suport també a la primera petició que el Fòrum per la Memòria els va cursar amb data 23 de Gener d'enguany, en la qual sol·licitava permís per a instal·lar una làpida commemorativa sobre la Fossa Comuna del Cementiri Civil de València, sota la qual van ser enterrats, segons testimoniatges vius, entre cinc-cents i mil cinc-cents represaliados pel franquisme. És una parcel·la en injust oblit, en la qual gens assenyala i dóna memòria que i a qui oculta.

No podem entendre l'obstinat tancament del Govern de l'Ajuntament de València, davant una petició tan simple i justa. No comprenem com de la inicial acceptació per part de la Regidora responsable de l'àrea de cementiris, la senyora M.ª Jesús Puchalt, s'ha passat a la prohibició, malgrat haver estat sol·licitada també en una moció pel grup de Esquerra Unida i recolzada pel de el PSOE. Solament els vots en contra del PP van obligar que l'Homenatge a les víctimes del 5 de març passat, al que van acudir alguns centenars de persones, haguera de fer-se col·locant una simple làpida de cartolina, que a l'endemà va ser retirada pels serveis municipals. Afortunadament no van prohibir la presència de flors i de cors solidaris.

Igualment li demane a aqueix ajuntament que ja que no fa accions positives per a preservar la memòria dels que van pagar amb les seues vides la llibertat i la democràcia de la qual ara nosaltres gaudim, no destruïsca almenys, la possibilitat que uns altres amb més sensibilitat puguen fer-lo en un futur quan estiga aprovada la Llei de la Memòria.

Atentament,



Si estás de acuerdo con el contenido de la carta rellena el formulario de abajo con tus datos y pulsa "Enviar", para mandar un email a Rita Barberá, alcaldesa de València}

A la Excma. Sra. Rita Barberá Nolla, alcaldesa de València

Habiendo obtenido información acerca de las sucesivas negativas, que el Ayuntamiento de Valencia ha dado a las peticiones que se le han hecho llegar desde el Fòrum per la Memòria del País Valencià, en el sentido de honrar y preservar la memoria de las victimas del franquismo, quiero exponerle lo siguiente:

Comparto y apoyo la demanda urgente de que las obras de construcción, de más de un millar de nichos nuevos sobre la Fosa Común de la Sección 7ª Derecha del Cementerio General, sea paralizada de inmediato . Esta petición de paralizar las obras se hizo por el Fòrum per la Memòria con fecha 20 de Abril, y fue respaldada posteriormente por una moción conjunta de EUPV-PSOE el 28 de abril.

Como Ud. sabe muy bien, se trata de la única Fosa Común que no ha sido destruida de las 5 hasta ahora encontradas, en ella fueron enterradas más de cinco mil personas entre abril de 1939 y febrero de 1940, tras la entrada de las tropas alzadas contra el Gobierno de la Republica, en su mayoría victimas, de un modo u otro, de la represión y política de exterminio sobre el pueblo republicano que las tropas franquistas y el Régimen que instauraron siguieron. Insto al Ayuntamiento de Valencia a que preserve para la memoria la parcela que ocupa esta Fosa, se hayan realizado o no exhumaciones en ella, porque sobre ella es posible todavía construir un Memorial que rescate del olvido a las victimas recuperando sus nombres.

Comparto y apoyo también, la primera petición que el Fòrum per la Memòria les curso con fecha 23 de Enero de este año, en la que solicitaba permiso para instalar una lápida conmemorativa sobre la Fosa Común del Cementerio Civil de Valencia, bajo la cual fueron enterrados, según testimonios vivos, entre quinientos y mil quinientos represaliados por el franquismo. Es una parcela en injusto olvido, en la que nada señala y da memoria de que y a quienes oculta.

No podemos entender la obstinada cerrazón del Gobierno del Ayuntamiento de Valencia, ante una petición tan simple y justa. No comprendemos como de la inicial aceptación por parte de la Concejala responsable del área de cementerios, la señora M.ª Jesús Puchalt, se ha pasado a la prohibición, pese a haber sido solicitada también en una moción por el Grupo de Esquerra Unida y apoyada por el del PSOE. Solo los votos en contra del PP obligaron a que el Homenaje a las víctimas del 5 de marzo pasado, al que acudieron algunos centenares de personas, tuviera que hacerse colocando una simple lápida de cartulina, que al día siguiente fue retirada por los servicios municipales. Afortunadamente no prohibieron la presencia de flores y de corazones solidarios.

Igualmente le pido a ese ayuntamiento que ya que no hace acciones positivas para preservar la memoria de los que pagaron con sus vidas la libertad y la democracia de la que ahora nosotros disfrutamos, no destruya al menos, la posibilidad de que otros con más sensibilidad puedan hacerlo en un futuro cuando esté aprobada la La Ley de la Memoria.

Atentamente,

Nombre y apellidos:
D.N.I.:
Correo:
Localidad:

Ompli el formulari amb les teues dades i polsa "Enviar"