Noticias

La Fundación Francisco Franco replica que ara ja no li calen subvencions. Iniciativa estudia demanar un fons destinat a la recuperació de la memòria històrica
(avui.com) [04.05.2004 22:35]




Quaranta-vuit hores després que transcendís que el govern espanyol retirarà les subvencions a la Fundación Francisco Franco, com avançava diumenge l'AVUI, l'entitat franquista va assegurar ahir que ara ja no en pensa demanar més. Fonts de la fundació van argumentar aquesta decisió dient que la sol·licitud d'ajuts al ministeri d'Educació i Cultura durant els anys de govern del Partit Popular tenia per objectiu la informatització de tot l'arxiu documental de l'entitat per facilitar la feina dels investigadors.

"Un 90 per cent de l'arxiu ja està digitalitzat i, com l'entitat es va comprometre a fer, s'ha posat a disposició dels interessats", va apuntar ahir la mateixa font. Pràcticament acabada la feina, doncs, l'entitat considera que ja no té sentit continuar demanant ajuts a través del sistema de subvencions de l'Estat, ara en mans del nou govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

La Fundación Francisco Franco va percebre des de l'any 2000 un total de 150.000 euros a través de diverses partides oficials per posar al dia els seus arxius, dedicats a la tasca de difusió dels valors de la dictadura franquista, i no va facilitar en cap moment l'accés dels investigadors a aquest fons documental, motiu pel qual va incomplir una de les raons per la qual se l'havia subvencionat. Contra aquest argument, ahir els responsables de la fundació insistien a assegurar que s'ha "justificat plenament" l'objectiu de les subvencions rebudes en quatre anys. "Que no eren en cap cas per fomentar l'activitat de l'entitat mateixa", van precisar. La Fundación Francisco Franco és l'organitzadora habitual d'actes en memòria del dictador en l'aniversari de la seva mort, el 20 de novembre, i organitza desplaçaments periòdics al Valle de los Caídos, lloc o­n Franco està enterrat.

Seguint un dia més el debat polític suscitat després de saber-se les intencions del govern espanyol, la portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, Dolors Camats, va assenyalar que la segona part de l'acord a què el grup parlamentari que forma amb IU, Esquerra Verda, va arribar amb el PSOE a canvi de votar a favor de la investidura de Rodríguez Zapatero podria materialitzar-se en la creació d'un fons destinat a la recuperació de la memòria històrica.

Restituir la dignitat
Camats, tot i admetre que la seva formació no ho havia proposat encara formalment, va considerar que aquesta seria una bona manera de "restituir la dignitat". A parer d'ICV, la retirada de les subvencions hauria d'anar acompanyada de la localització de les fosses comunes que hi ha a l'Estat i del retorn dels papers de Salamanca.