Noticias

L’Ajuntament de Castelló fa apologia del feixisme
Redacció Altrecastelló (30-4-2004).

http://www.altrecastello.com/acsart.php?nom=sabelles




L’Ajuntament de Castelló subvenciona amb diners públics l’edició d’un llibre o­n s’elogien personatges estretament vinculats amb el règim franquista.

Després de la polèmica edició per part de l’Ajuntament de Castelló d’un llibre de l’actual alcalde José Luis Gimeno (PP) o­n deixava clares les seues simpaties pel règim franquista, el consistori edita ara, juntament amb el diari “Mediterráneo" un llibre que recull una sèrie de biografies en to laudatori de personatges castellonencs, que en molts casos van tenir estrets vincles amb el règim franquista. El llibre es titula "Seres humanos de Castellón", i el seu autor és Salvador Bellés.

Salvador Bellés Sabater va ser redactor de “Mediterráneo", va estar relacionat amb la impremta i llibreria Armengot. Editor juntament amb Sànchez Adell —actual encarregat de la benemèrita Societat Castellonenca de Cultura— de “Castelló, Festa Plena" (Iniciativas Culturales Castellonenses, SL), revista anual pagada pel capital local per a lluïment de la intel·lectualitat orgànica i de periodistes amb afany de notorietat. Durant els 60-70 va fer ràdio i també va exercir ocasionalment com a "speaker" (curses ciclistes a Borriol, espectacles a la sala Bohio de Benicàssim, etc.) També és autor de la lletra d’una cançó titulada "Fuente de la Plaza Mayor". Actualment treballa al servei de premsa de l’ajuntament de Castelló. És un dels responsables del llibre franquista de l’alcalde Gimeno. Té un lloc destacat dins del que podríem anomenar el rànquing no oficiós de la caspa social local.

Ha publicat una sèrie d’articles a “Mediterráneo", “Seres humanos de Castellón", sobre personalitats castellonenques, tenint especial predilecció per aquelles lligades a l’organigrama franquista. El llibre que ara patrocina l’ajuntament i edita el seu aliat mediàtic “Mediterráneo" és una reproducció literal d’aquesta sèrie pseudohistòrica, localista i escorada cap a l’enaltiment d’aquells personatges arrenglerats amb el totalitarisme franquista. Fet gens casual si pensen que Bellés va ser un càrrec del Sindicat Vertical franquista, de la branca d’espectacles, ara reconvertit a la nova fe “democràtica" aixoplugat dins de les àmplies xarxes del PP castellonenc.

Entre els personatges que són objecte d’elogi a les pàgines d’aquest llibre hi trobem a Fernando Herrero Tejedor, presentat com un defensor de la llibertat, i que en realitat va ocupar destacats càrrecs en l’estructura repressiva de l’estat franquista com ara fiscal general, governador civil a Àvila i Ministre secretari general del Movimiento. Serrano Súñer és presentat com un dels polítics castellonencs més destacats. Es tracta d’un personatge proper al nazisme, fundador de la División Azul i responsable que milers d’exiliats espanyols acabaren als camps de concentració nazis, segons denuncien els supervivents de l’holocaust (L’Avanç, 27-4-04). A Castelló comptem amb el dubtós honor de tenir una plaça al seu nom —posada a meitat dels anys 90 a proposta del PP— i una escola a nom d’un germà seu.

Davant d’aquestes ofenses a tota sensibilitat democràtica, els castellonencs i castellonenques pagarem tant ens agrade com no de les nostres butxaques apologies del feixisme d’aquest calibre per a major salut del sistema democràtic, justament ara quan es compleixen vint-i-cinc anys de les primeres eleccions municipals després de la barbàrie franquista. Ara com abans cal fer-los front amb les armes de la crítica, la denúncia pública i la nostra condemna.